Kolmekymmentä vuotta luonnonsuojelua Lopella

 Lopen luonnonystävät ry 1989 – 2022

Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistys Lopella on lakkautettu. 

Lopelle perustettiin Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistys huhtikuussa 1989. Oli havaittu, että paikkakunnalla oli paljonkin Luonnonsuojeluliiton jäseniä, mutta oma paikallisyhdistys puuttui. Puheenjohtajaksi ryhtyi pastori Tapio Pastila.


Aluksi yhdistys kuului Luonnonsuojeluliitossa Hämeen piiriin, mutta myöhemmin Lopen luonnonystävät vaihtoi Uudenmaan piirin jäsenyhdistykseksi samaan aikaan kuin Riihimäen yhdistyskin. Vaihdon syyt eivät ole nykyjäsenten tiedossa, mutta yhteistyö Uudenmaan piirissä on sujunut hyvin.

Pastilan puheenjohtaja-aika jäi lyhyeksi, ja Pirkko Janger valittiin hänen seuraajakseen. Pirkko Janger pysyikin puheenjohtajana yli kaksikymmentä vuotta. Sihteerinä oli vastaavasti pitkään hänen puolisonsa Erkki Holttinen.

Sekä Pirkko Janger että Erkki Holttinen palkittiin SLL:n kultaisella ansiomerkillä yhdistyksen 25-vuotisjuhlassa. Alusta asti rahastonhoitajana ja pitkään myös hallituksessa toiminut Helena Törhönen sai liiton hopeisen ansiomerkin.

Pirkko Jangerin jälkeen puheenjohtajaksi tuli Marika Tudeer. Välillä puheenjohtajana oli joitain vuosia Marjo Viitanen, joka on toiminut myös yhdistyksen hallituksessa pitkään.

Hallituksen jäsenet ovat myös olleet toiminnassa hyvin pitkäaikaisia, joten hallituksessa mukana olleiden määrä on kaiken kaikkiaan hyvin pieni. Sihteereinä ovat toimineet Holttisen lisäksi ainakin Anna Swanljung ja Jari Kuusemo.

Jäsenmäärä on vaihdellut runsaasta neljästäkymmenestä vajaaseen yhdeksäänkymmeneen.

      Yhdistyksen tarkoitus on aina ollut luonnon- ja ympäristönsuojelun edistäminen Lopella. On järjestetty erilaisia kokouksia ja esitelmätilaisuuksia sekä julkaistu kirjoituksia Lopen lehdessä ja Lopen Joulussa. Lopen lehdessä yhdistyksellä oli oma vakiopalstansa usean vuoden ajan.

Lakkautuskokouksen osanottajia Solstrandissa.

      Omia julkaisuja Luonnonystävillä on ollut Kuikanhuuto-tiedotteen lisäksi joululehti Luonnonystävän Joulu, joka lähetettiin kaikille jäsenille. Yhdistys on myös ottanut kantaa ja antanut lausuntoja erilaisissa ympäristöasioissa.

      Vuosittain on järjestetty ainakin Luonnonkukkien päivän retki ja usein myös muita retkiä muun muassa Suomen luonnon päivänä elokuussa. Retkien kohteina ovat olleet muun muassa Luutasuo, Pilkutin, Vanhankirkonmäki, Solstrand, Järventaustan Syrjä, Salonkylä sekä Vaskijärven vanha metsä.

      Suomen luonnon päivän retket puolestaan ovat suuntautuneet Torronsuolle, Melkuttimelle, Rautakoskelle ja Korteniemen perinnetilalle.

      Aiempina vuosina toistuvia tapahtumia olivat myös yrtti- ja sieninäyttelyt kirjastolla ja Poronpolulla. Myös kirjastojen Luonto lainassa –viikot olivat aiemmin vuosittaisia ja sisälsivät myös lasten luontoaiheiset satutunnit.

      Kirjaston Fallesmannissa yhdistys on pitänyt luontokuvailtoja ja erityisen suositun Pöllöillan.

      Vuosikokoukset on myös pyritty pitämään erilaisissa kiinnostavissa kohteissa. Sellaisia ovat olleet ainakin Villa Vesper, Vanhakosken sähkömuseo, Salonkylän perinnetalo, Yli-Mylly sekä Etelä-Lopen Eränkävijöiden metsästysmaja.

      Yhteistyötä on tehty lähiyhdistysten kanssa erityisesti Erämessuilla, mutta yhteisiä retkiä ja tilaisuuksia on järjestetty myös Karkkilan luonnonsuojeluyhdistyksen kanssa.

      Moni luontoharrastaja on aktiivinen myös kulttuurin saralla. Suomen luonnonsuojeluliiton ja sen paikallisjärjestöjen jäsenistä moni on ammatiltaan tai ainakin harrastuksiltaan kulttuuriväkeä. Niin Lopellakin.

      Lopen luonnonystävien tapahtumissa kulttuuripainotteisuus alkoi 25-vuotisjuhlista, joita vietettiin vuonna 2014. Juhlaillassa oli tavanomaisten puheiden, historiakatsausten ja ansiomerkkien jaon lisäksi soittoa, runoa ja laulua eri muodoissaan. Juontajana toimi Risto Nurmi.

      Kesällä 2015 yhdistys tempaisi täysin uudenlaisen kulttuuritapahtuman nimellä "Solstrandin säkeet ja sävelet – luontorunoja ja musiikkia Solstrandin puutarhassa".

     Tapahtumasta tuli menestys. Valtaosa kävijöistä oli muita kuin yhdistyksen vanhoja jäseniä. Sen sijaan esiintyjistä suurin osa oli omaa väkeä, täydennettynä Luonnonsuojeluliiton muiden paikallisyhdistysten väellä Helsingistä ja Oulusta. Tilaisuuden henkeen kuului, että kuka tahansa saattoi astua estradille ja lausua luontoaiheisen runon tai laulaa luontoon liittyvän laulun. Pidempiäkin tekstejä kuultiin.

      Ruokatarjoilut painottuivat villivihanneksiin: tarjolla oli ahosuolaheinäkeittoa ja nokkossämpylöitä, juomana minttuvettä ja jälkiruokana raparperipiirakkaa kuusenkerkkäsiirapin kera. Raaka-aineista suuri osa oli todellista lähiruokaa eli peräisin Solstrandin pihasta ja puutarhasta.

      Solstrandin säkeet ja sävelet -tapahtuma järjestettiin myös seuraavana kesänä joskin hieman eri muodossa.

      Vuoden 2014 suurponnistus yhdistyksellä oli kansainvälinen työleiri, jonka keskuspaikkana toimi Pilpala. Neljätoista leiriläistä oli tullut paikalle Ranskasta, Italiasta, Saksasta, Slovakiasta, Tsekistä, Valko-Venäjältä, Kiinasta ja Koreasta. Kahden viikon ajan leiriläiset niittivät ja kitkivät jättipalsamia eri kohteista Lopella yhdessä Lopen luonnonystävien aktiivien kanssa.

Työleirillä Lopella.

      Viime vuosina toiminta on ollut hiljaista, eikä ainoastaan toimijoiden vähyyden vuoksi vaan samasta syystä kuin niin monella muullakin yhdistyksellä: koronaviruspandemian vuoksi. Toiminta on rajoittunut lähinnä pakollisiin kokouksiin ja muutamiin retkiin.

      Päätös yhdistymisestä Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistykseen tehtiin kahdessa kokouksessa vuonna 2022. Käytännössä yhdistyminen tapahtuu niin, että Lopen luonnonystävät ry lakkasi toimimasta vuoden vaihteessa. RSLY:n sääntöjä on vastaavasti muutettu niin, että sen toimialue kattaa Riihimäen ja Hausjärven lisäksi myös Lopen.


Kommentit