Kotihäpeä, tuttu tunne?

Kotihäpeä. Onko tuttu termi? Onko tuttu tunne?

Opin tuon termin Helsingin Sanomista jokin aika sitten. Jutun mukaan suurin osa suomalaisista kokee jonkinlaista kotihäpeää. Jutun lopussa toimittaja kertoi tekevänsä jotain vallankumouksellista: hän näytti, miten sotkuiset kaapit hänellä oli. 

Päätin olla vallankumouksellinen minäkin. Jos siis vallankumoukselliseksi pääsee näin vähällä. 

Minun ei tarvinnut paljon liikkua tästä tietokonepöydän äärestä saadakseni vallankumouksellisia kuvia. Alakerrassa on usein vähän siistimpää, täällä ylhäällä on (vielä) enemmän roinaa. Yläkuvassa on tietokonehuoneemme hyllykkö, seuraavassa työpöytäni: 

Älä turhaan kiinnitä huomiota tuohon aloituskuvaan, olennaista on nyt tuo paperisotku. Syntyisikö siistimmän pöydän ääressä parempaa tekstiä? Voi olla. Tuskin aina kuitenkaan. Useimmiten tarvitsen eteeni aika paljon papereita, välillä myös kirjoja. Millaistahan olisi, jos ei suurin osa tiedosta olisi saatavissa suoraan tuosta tietokoneesta?

 

Multapussi odottaa taimikylvöjen aloitusta. Senkki on odottanut maalausta jo vuosia. Saa odottaa edelleen, mitään suunnitelmia homman hoitamisesta ei ole. 

Yläkerran imurilla ei ole mitään omaa piilotuspaikkaa. Se asuu tuossa huoneen nurkassa pysyvästi.
Roinaläjiä piisaa. 
Lassin musiikkihuoneessa on joskus järjestetty ihan päivällisiä ja kahvikutsuja. Nyt ei mahtuisi.
Ahdasta on hallissakin. 
Vaatteethan ovat käyttämistä varten, aina ne eivät ehdi kaappeihin asti. 
Sängyn yleensä petaamme, jos vieraita tulee. Oikeasti sänky pitäisikin jättää aamulla petaamatta, ainakin jos nukkujalla on tapana hikoilla. Lassilla on. 

Hesarin jutussa oli haastateltu muun muassa naista, joka kuulemma ei "jaksa antaa piirua muiden mielipiteille". Haastateltava sanoi, että jos hän oikeasti haluaisi valkoisen ja minimalistisen kodin, hänellä olisi sellainen. Mutta jutussa oli kuvia, joiden perusteella hänen kotinsa nimenomaan oli sellainen aikakauslehtien sisustuskuvia muistuttava kokovalkea koti; sen valkeuden päällä  vain oli valtava määrä tavaraa sikin sokin. Ei siinä mitään, minusta kodit saavat ihan rauhassa olla sotkuisia, tuo lausahduksen ja kuvan yhteys vain hämmästytti. 

Lisäksi ihmetytti se, miten tuo haastateltava puheissaan antoi vaikutelman siitä, ettei ulkoisilla asioilla olisi hänelle suurta merkitystä. Kuitenkin makuuhuonekuvassa näkyi äkkiä laskien nelisenkymmentä paria pitkävartisia saappaita. Ehkä hän on niitä, jotka sanovat pukeutuvansa vain itseään varten? Siinäkin tunnustan rajoittuneisuuteni. Vain itseä varten neljätkymmenet pitkävartiset saappaat? Monetkohan muut jalkineet hänellä on? 

Kotihäpeä on joka tapauksessa ikävä tunne. Sehän voi olla yksi syy siihen, että me suomalaiset niin vähän vierailemme toistemme luona. Vierailuista pitäisi sopia ajoissa etukäteen, jotta ehdittäisiin siivota kunnolla. Jos ei jakseta siivota, ei kutsuta ketään. 

Täten ilmoitan, että meille saa kyllä tulla. Etukäteisilmoitus on hyvä siksi, että asumme syrjässä: voit varmistaa, että olemme kotona. Mutta jos tahdot, että meillä on siivottua, kerro siitä erikseen. Ihan kiva on siivotakin, jos sillä jollekulle on merkitystä.  

Mitä ajatuksia sinulle herää kotihäpeästä? Kerro ihmeessä, kiinnostava aihe. 
(Voit kirjoittaa nimettömänäkin, mutta jos tahdot laittaa nimesi, sen voi laittaa myös viestin perään.)

Kommentit

  1. Anonyymi14.1.23

    Minä en tunne minkäänlaista häpeää. Periaatteessa olisi kiva, että tavarat olisi järjestyksessä. Ei sen takia, että olisi siistiä, vaan siksi että ne löytäisi helpommin. Mutta olen kyllä huono ylläpitämään järjestystä. Tavarapaljous minua kyllä häiritsee. Meillä on aika vähän tavaraa, mutta silti voisin luopua monesta. Paitsi tietysti soittolaitteista, joita ei ole koskaan liikaa. Olli K

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, teillä onkin aina siistiä, olen käynyt! Soittolaitteistakin muuten voi kyllä luopua. Kysy Lassilta apua. Hän myi juuri kolme bassokitaraa...

      Poista
  2. Mikko R-H14.1.23

    Äidilläni oli monta serkkua ja heillä oli karjaa. Rakkaimman serkkunsa luona Portaassa äiti aina siivosi ja tiskasi eikä koskaan sanonut sotkuista. Hän näki että voimat menee lypsämiseen ja kovaan työhön. Usein mietin kuinka suuri rakkauden teko se oli. Lapsena oppi ettei siitä saa häpeää ja se on helpottanut koko elämän. Meilläkin vielä iso karja niin joskus toivon äidin tulevan ovesta ja auttavan. Jos voimia ei ole on helpompi levätä ja kerätä niitä. Meillä ei ole valkoinen ja siisti koti mutta silti kaunis…. Kiva postaus! Kiitos Marika

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äitisi oli varmasti hieno ihminen! Kiitos, Mikko, ihanasta kommentista! (Ja teidän kotinnehan on maailman kaunein! En ymmärrä millä ajalla siivoat ne kaikki kolme!)

      Poista
  3. Minä en tunne myöskään mitään kotihäpeää. Minä tykkään siivoamisesta ja pidän tavarat järjestyksessä. En kuitenkaan ota paineita jos en kerkiä töiltäni siivoamaan ,vaikka tulis vieraita. Me asutaan perukassa ja tänne harvoin ilmestyy ketään ilmoittamatta etukäteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, minä kyllä harvoin tykkään siivoamisesta. Joskus kyllä. Mutta siistiä kotia on turhauttavaa siivota.

      Poista
    2. Perukka ❤️ Minäkin muuten välillä käytän sitä sanaa, vaikka asumme ihan muualla kuin Kuhmossa. Perukassa kumminkin!

      Poista

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!