Loistovinkki luistonestoon

Nyt minulla on antaa huippuvinkki. Tosin en keksinyt sitä itse, vaan sen kertoi Markku Hirvenoja. Suurkiitos hänelle! 

Olen pelännyt jo valmiiksi talven jääkelejä, ja nyt ne ovat alkaneet. Lassilta ei ole juuri myötätuntoa herunut, hän sanoo vain, että keväällä ne jäät sitten sulavat. 

Mutta pihan ja teiden jäät vaikuttavat monella tapaa. Minulla on sekä nastakengät että kitkakengät, mutta silti pelkään kaatumista. Pelottaa lähteä kävelylle, ja siitä kärsivät sekä koirat että oma kuntoni. Pelottaa lähteä liikkeelle autolla, ja joskus todellakin täytyy. Harvoin muutenkaan lähden autolla mihinkään ilman kunnon syytä.

Kun jään päälle sataa lunta, siihen on melko turha heitellä hiekkaa. Se luisuu siitä vain pois. Toisenlaisilla säillä hiekka taas uppoaa jäähän. Kevytsora on siinä tilanteessa parempi. Mietin, eikö tosiaan ole parempaa keinoa saada jäästä vähemmän luistavaa. Kyllä on! Vesi. Epätasaisesti levitetty vesi siis tekee jään rosoiseksi, karhentaa sitä. 
Kuinka en itse ollut hoksannut, että vettä voisi heitellä kastelukannulla pakkasessa?

Ensin ajattelin, että eihän kukaan jaksa kantaa niin paljon vettä kuin sitä isoon pihaan tarvitaan. Mutta vettä ei nimenomaan pidäkään kaataa paljon, vaan vain sirotella. Kaksi kannullista riitti jo pitkälle. 

Sirottelin siis vettä niille kohdille, joissa tiesin lumen alla olevan sileää jäätä. Keskeinen pihatiemme onneksi oli aika hyvä, Lassi on sitä kolannut ja aurannut, ja hiekka on levinnyt siihen itsekseen. Mutta toisilla paikoilla jäätä oli niin, että jopa koirat liukastelivat. 

Jos jään päällä ei ollut lunta, heittelin sitä veden päälle saadakseni lisää karheutta. Mutta pelkät vesitipatkin tekevät jäästä rosoista.  

Lassi suhtautui ajatukseen vielä epäillen. On tietysti totta, että veden lisääminen lisää myös jään määrää, mutta hyvin minimaalisesti. 

Kuinka kummassa tämä vinkki ei ole ollut laajemmin tiedossa? No, ennen ei tainnut yhtä paljon näitä jäisiä kelejä ollakaan. Ainakaan itse en niistä ennen Solstrandiin muuttoa juurikaan kärsinyt. 

Kommentit