Pakkanen puhdistaa

Tämä on muistutus itsellenikin: nyt kannattaa hyödyntää pakkasen vaikutus tekstiileihin.
Vältymme monelta pesulta, kun viemmekin vaatteet ulos puhdistumaan. Matot kannattaa tampata lumessa, villavaatteet tuulettaa, petivaatteet viedä aamu- ja iltapäivän tunneiksi pihaan tai parvekkeelle. 

Meille landepaukuille ulkoilman hyödyntäminen on helppoa, mutta kyllä se onnistuu kaupungissakin. Matontamppaustelineitä on lähes joka talossa, parvekkeita monella, ja esimerkiksi villapaidan voi laittaa henkarissa ulos ikkunanpieleen roikkumaan. Moni tuulettaakin vaatteita niin, mutta kannattaa muistaa, että pakkanen ihan oikeasti myös puhdistaa. 

Vaikutusta tehostaa aurinko, eli aurinkoinen pakkassää on ihan huippua tekstiilien kannalta. 
Sähköä ja vettä säästyy, samoin pesuaineita. Pesu kuluttaa myös tekstiilejä, joten vaatteita ei kannata pestä turhan usein. Tosin kannattaa muistaa, että myös aurinko haurastuttaa tekstiilejä, eli niitä ei kannata unohtaa aurinkoon päiväkausiksi. 

Myös pyykkien kuivatus ulkona kannattaa. Pyykkitelineen voi hyvin kantaa maalla pihalle. Tosin sisään tuodut pyykit yleensä ovat vähän nihkeitä ja tarvitsevat vielä hetken huoneilmassa ennen kaappiin laittoa.


Kommentit