Kirjoittajaryhmämme kotitehtävän aiheena oli kirjoittaa muotiruoista. Sitä miettiessäni mielen täytti se, miten monesti kasvissyöntiin suhtaudutaan kuin se olisi muoti-ilmiö. Samalla ajatus vei kaikkiin niihin muihin kummallisiin ja kehnosti perusteltuihin syytöksiin, joita kasvissyönnistä esitetään.
Kasvissyöntiähän on ollut kautta aikain ja eri maissa.
Osalle se on ollut tietoinen valinta, osalle olosuhteiden pakko. Sielläkin,
missä lihaa on syöty, sitä ei koskaan ole syöty niin paljon kuin länsimaissa
nykyisin.
Minulle lihansyönnin välttäminen ei ole mikään
nykyajan ilmiö. Kasvissyöjiä oli kavereissani jo 1970-luvun Helsingissä ja itse
ryhdyin siihen muistaakseni 30 vuotta sitten. Narina kasvissyöntiä vastaan on
kuitenkin saanut erilaisia muotoja eri aikoina. Ennen valitettiin sen epäterveellisyyttä:
täytyy olla proteiinia, joka tulee lihasta, ja täytyy olla kalsiumia, joka
tulee maidosta. Tällaisia väitteitä ei nykyisin enää juuri kuule. Harvassa ovat
nykyisin ne, jotka eivät tiedä kasvissyönnin olevan ennen muuta hyväksi ihmisen
omalle terveydelle.
Sitten tuli väite, että kasvissyöjät syövät
tuontiruokaa. Heille ei kunnon kotimainen ruoka kelpaa, ja siispä he syövät
epäekologisesti. Ikään kuin soija, jota jotkut kasvissyöjät joskus syövät,
olisi heidän ainoa ravintonsa. Soija on tuontitavaraa, mutta valtaosa siitä tuodaan
lihantuotantoeläinten rehuksi. Jotkut syövät paljon riisiä, mutta se ei
mitenkään liity kasvissyöntiin. Yksi loppilaisviljelijä syytti – oikeasti
syytti! – kasvissyöjiä kviinoansyönnistä, mutta ei tajunnut, että kviinoaa
viljellään Suomessakin. Toivon todella, että lihansyöjät valitsisivat
lautaselleen vain suomalaista lihaa, mutta tiedän, että he kuitenkin syövät
appelsiineja, pähkinöitä, banaaneja, suklaata – ja juovat kahvia.
Mutta eipä näitä tuontiruokaväitteitä enää juuri
kuule.
Mutta muita syytöksiä riittää. Ilmasto- ja ympäristösyistä
lihansyöntiä välttelevät saavat kuulla kummallisia vastaväitteitä. Ei kuulemma
ole väliä sillä, mitä ihmiset täällä Suomessa syövät. ”Suomi on niin pieni
maa.” Tosiasiassa yhden ihmisen ravinnolla on ihan yhtä iso merkitys, asuipa
tämä Kiinassa, Amerikassa tai Suomessa.
Jostain syystä kasvissyöjän olemassaolo koetaan
henkilökohtaisena loukkauksena, johon pitää iskeä takaisin. ”Ihmisen pitää
saada itse päättää, mitä syö”, kirjoittaa vouhkaaja nettipalstalla. Kyllä vain,
anna siis kasvissyöjien syödä kasviksia. Mutta tosiasiassa valtio määrittää
hyvinkin paljon ihmisten ruokavalioita. Meitä yritetään monin tavoin saada
syömään terveellisemmin, koska se olisi kansantaloudellisesti ja
-terveydellisesti hyödyllistä. On sokerivero, on alkoholivero, ihmisille
annetaan ravitsemusvalistusta, ja ihmissyöntiäkään ei valtio hyväksy. Valtio
ohjaa valintoja myös tukipolitiikalla ja verotuksella. Kaikki ei ole omaa
valintaa, vaikka niin on helppo kuvitella.
Yksi asia, mihin kasvissyöjänä usein on törmännyt, on
se, miten julkisissa ruokailuissa tyrkytetään liharuokia. Kasvissyöjille
varatut pikku annokset on usein vedetty sekasyöjien lautaselle jo ennen kuin
niitä tilannut ehtii kohdalle. Toisin sanoen sekasyöjätkin usein mieluusti
vähentäisivät lihansyöntiä ja ottaisivat lihattomia vaihtoehtoja – kunhan niitä
olisi.
Mutta edelleen elää se muotiväite, että
lihankorvikkeita ei pitäisi olla. Jos joku on kasvissyöjä, hän syököön porkkanansa
porkkanana. Ikään kuin makkara olisi makkaraa vain lihatäytteisenä tai pyöreä
tai littana muoto olisi sallittu vain lihalle – kasvispullat tai kasvispihvit
ovat joidenkin mielestä väärin. Tosiasiassa makkara, pulla ja pihvi ovat
mainioita muotoja, joita voi valmistaa melkein mistä raaka-aineista hyvänsä. Miksi
ihmeessä ei saisi?
Jotkut mieltävät yhä kasvissyöjän raakaravinnon
syöjäksi. Pahimmillaan lasketaan ja kauhistellaan lehtisalaatin tuotantokustannuksia,
ikään kuin kasvissyöjät söisivät vain salaattia. Itse en ainakaan osta
salaattia juuri koskaan. Tosiasiassa kasvissyönnin ei tarvitse tarkoittaa juuri
muuta kuin lihan jättämistä pois. Tietysti varsinkin vegaanin pitää pitää
huolta siitä, että saa kaikki tarvittavat vitamiinit ja riittävästi proteiinia
– mikä siis ei vaadi lihansyöntiä. Ateriat siis voivat olla hyvinkin
samanlaisia kuin sekasyöjillä. Se liha vain jätetään pois.
Yleensä kasvissyönnistä tekevät ongelman ihan muut
kuin syöjä itse. Esimerkiksi lihattomasta vieraasta joulupöydässä ei pitäisi
emännän tehdä itselleen minkäänlaista ongelmaa. Suomalainen jouluateria on
täynnään ihania kasvisruokia! Kinkku voidaan unohtaa.
Tietysti raakaravinto olisi vielä parempi vaihtoehto. Ystävämme
Hannu on ollut raakaravinnon syöjä jo kymmeniä vuosia. Tätä nykyä hän on
seitsenkymppinen ja päihittää fyysisiltä voimiltaan ja terveydeltään suurimman
osan nuoremmistaan. Nuorempiensa valitukset terveysongelmistaan Hannu kuittaa
hymähdellen. Hän voisi myös sanoa jotain sivaltavaa, mutta on elämänsä varrella
oppinut, että ihmisten käyttäytymiseen ei paljon voi järkiperusteluin
vaikuttaa. Jotkut jaksavat yrittää, Hannu lähinnä virnuilee meille muille ja
lähtee pellolle hommiinsa.
Kommentit
Lähetä kommentti
Ilahdun kommenteista!