Annetaan kevätrauha sammakoille ja matelijoille


Kevätsäät ovat viimein hellineet ihmisiä, tosin tänään on viileämpi päivä. Luontokin pitää lämmöstä, tiettyyn rajaan asti. Onneksi välillä on ripsinyt hieman myös sadetta, sillä hyvään kasvuun päässyt luonto tarvitsee vettä.

Sammakoille, viitasammakoille ja rupikonnille vesi on elinehto. Kuivuessaan ne kuolevat. Samoin käy niiden kudulle, jota nyt on lammikoissa, ojissa ja muissa pienvesissä. Toisaalta lämpö edistää niiden kehitystä, joten toivoa sopii, että ne ehtivät kehittyä nuijapäistä keuhkoilla hengittäviksi ennen kuin niiden kotilammikko kuivuu.

Voi ihmetyttää, miksi ne eivät kude isommissa vesissä, joissa kuivumisen vaara ei olisi niin suuri, mutta sammakkoeläinten lisääntyminen on tasapainottelua elämisen ja syödyksi tulemisen välillä. Ne siis hakeutuvat yleensä kutemaan vesiin, joissa ei ole niitä syöviä kaloja tai muita vaaroja.

Sammakot ja konnat ovat rauhoitettuja, eikä kutua saa vahingoittaa. Niiden kaikkien määrä on viime vuosina vähentynyt, joten lisääntymistä ei pitäisi vaarantaa esimerkiksi vanhalla mielenkiintoisella luonnonseurantatavalla: kudun ottamisella lasiastiassa sisälle. Kutu kannattaisi siis jättää rauhaan ja käydä ehkä päivittäin sitä luonnossa seuraamassa.

Sammakoiden lisääntymistä voi yrittää auttaa säilyttämällä ja rakentamalla kosteikkoja, puroja ja ojia.

Sisilisko ja kyy synnyttävät eläviä poikasia. Vaihtolämpöisinä ne tulevat nyt aurinkoisella säällä esiin – ja ovat toki vaarassa joutua syödyiksi tai vain tapetuiksi.

Toivottavaa olisi, että ne jätettäisiin rauhaan. 

Onneksi kyy on viimein saamassa kunnollisen lain suojan eli rauhoituksen kesäkuun alusta alkaen. Tämän jälkeen kyyn tappaminen perusteetta on siis laitonta, samoin sen elämän häiritseminen.  
Esimerkiksi pihapiiriin tulleen kyyn voi tappamisen sijaan pyydystää kannelliseen ämpäriin ja kuljettaa muualle. 

Vaskitsa ja rantakäärme ovat jo ennestään olleet rauhoitettuja ja sitä paitsi täysin vaarattomia myös lapsille ja kotieläimille, joten niitä ei ole syytä pelätä.
Nämä rantakuvat on otettu pari päivää sitten illalla viimeisten auringonlaskun rippeiden aikaan. Tässä virtaavassa vedessä sammakkoeläimet eivät (tietääkseni) kude, mutta Näkyvänlammen puolella niitä on. Pihassa niitä on loikkinut ja taapertanut tänä keväänä mukavan runsaasti. 

Keskimmäinen kuva on rannan pihlajasta. Löydätkö kuvasta muuta kuin pihlajanoksia?

Kommentit