Puutarhureita

Lassi on huhkinut kasvimaalla ja kasvihuoneessa jo pitkään. Itse yritän autella mukana, mutta ehkä suurin osa ajastani kuluu kuitenkin tässä tietokoneella. Niinpä eilen törmäsin netissä samannäköiseen herraan kuin oma puutarhurini. 



Mustavalkokuvan kuvatekstissä luki, että kyseessä olisi Lauttasaaren kartanon puutarhuri vuonna 1892. Kuvan on ottanut Karl Mitterhusen, ja se on Helsingin Kaupunginmuseon arkistoista.  

Keskusteluissa esitettiin kuitenkin toisenlaistakin tietoa: "kuvassa on Malmstenin perhe eikä perheenpää ollut kartanon puutarhuri. Kuvan perhe istuskelee puutarhamestari Ivar E. Törnroosin kasvihuoneiden edessä, jotka sijaitsivat nykyisen Pohjoiskaaren varrella. Sen sijaan Lauttasaaren kartanolla puutarha ja kasvihuoneet olivat vasta vuodesta 1913 alkaen." 

Nuokin tiedot kuitenkin osoitettiin ainakin osittain vääriksi, eli ihan varmuutta asiasta ei nyt ole. Mutta alempi kuva on kuitenkin otettu Solstrandin puutarhassa 28.4.2023 ja siinä on Solstrandin puutarhuri Lassi Tudeer. Kuvaaja on Marika Tudeer. 

Kuvausajankohtien välillä on siis 131 vuotta, mutta työtavat ovat pysyneet suurin piirtein ennallaan. Tosin kasvihuoneessa ei vuonna 1892 taatusti ollut ground-to-air-maalämpösysteemiä kuten nyt.  

Niin, ja omavaltaisesti olen rajannut ylemmästä kuvasta perheen pois. Sori siitä. 
 

Kommentit

  1. Anonyymi30.4.23

    kyllä täällä paleltuisi koko puutarhuri jos yrittäsi raaputella pihalla.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!