Bongaa päivä pihalla

Osallistuin eilen Birdlifen Bongaa päivä pihalla -tapahtumaan. 
Aloitin aamulla vähän jälkeen kuuden. 
Olen ihastunut Muuttolintujen kevät -applikaatioon ja käytin sitä nytkin. Listaan tähän nyt kaikki lajit, jotka tuon ohjelman mukaan kuuluivat eilen pihassa. Tai no, ensin listaan ne, jotka itse näin ja tunnistin. Niitä on vähemmän. 

Siis eilispäivän aikana näin ja tunnistin nämä lajit: 

talitiainen

kalatiira (lensi yli)

korppi (lensi yli)

kanadanhanhi (lensi yli)

joutsen

telkkä

sepelkyyhky

Kuulohavaintona tunnistin kurjen, peipon ja räkättirastaan. 

Loput lajit ovat epävarmempia. Suurimman osan niistä olen kuitenkin nähnyt täällä pihassamme (tai ihan pihan lähistöllä) aiemmin, joten havainto on todennäköisesti oikea. Niitä ovat seuraavat: 

hömötiainen 

kirjosieppo

kiuru

kulorastas 

kuusitiainen

käpytikka 

mustarastas

pajulintu

punakylkirastas

punarinta

punatulkku

puukiipijä

rantasipi

räkättirastas

sepelkyyhky 

sinitiainen 

tiltaltti

 Nuo kaikki  ylläolevat siis ovat sellaisia, joita olen joko nähnyt täällä tai kännykkäsovellukset ovat useinkin tunnistaneet ne. Eilen MK-sovellus bongasi niistä valtaosan useampaankin kertaan.

Sen sijaan seuraavista olen oikeasti epävarmempi. Näitä en ole ennen kuullut tai nähnyt täällä olevan. Onpa niitä paljon! Numero lajin perässä on se todennäköisyysprosentti, jolla Muuttolintujen kevät -sovellus tunnisti lajin. Esimerkiksi kaakkuri oli 78-prosenttisesti kaakkuri, eli aika todennäköinen. Hmm. Mihinhän sen voisi sotkea? Kyllähän tuo tekoäly hyvinkin voi erehtyä. Tänään metsälenkillä se väitti 75-prosenttisella varmuudella kuulleensa kaulushaikaran. Olisikohan tuuli osunut hullusti kännykkään? Mutta paikka oli ruovikkoisen rannan vieressä, joten ei se ehkä mahdottomuus olisi. 

ampuhaukka 64

hippiäinen 78

 kaakkuri 78

leppälintu 61

liro 70

metsäviklo

mustapääkerttu 63

peukaloinen 83

rastaskerttunen 61

ruokokerttunen 63

tikli 77

urpiainen 63

valkoselkätikka 62

varpunen 75

vihervarpunen 76

viiksitimali 62

Siis todellakin viiksitimali. Olisikohan se oikein? Muuttolintujen kevät -äpin mukaan se on havaittu myös Nurmijärvellä eli aika lähellä, ja kuulemma niiden määrä on kasvussa Suomessa. 

Tänä aamuna kännykkä nappasi harmaapäätikan (64) ja töyhtötiaisen (60). Kumpiakin on aiemmin täällä näkynyt, joten todennäköisesti tunnistukset olivat oikein. Niitä ei kuitenkaan eilen kuulunut eikä näkynyt, joten en voinut niitä laittaa mukaan pihabongaustuloksiin. 
Peppi bongailee näköhavaintoja sillalla aamukuuden aikaan. 
Näissä maisemissa havaintoni tein. Tai siis myös näissä, ja lisäksi pihan metsäisemmissä osissa, lammen rannassa ja myös tuon joen toisella puolella. Aloitin aamulla kuuden jälkeen ja jatkoin aina silloin tällöin päivän mittaan. Illalla istuimme vielä yläpihan kiviterassilla bongailemassa. 
Näkyvällä pesivät joutsenetkin. Lisäksi siellä on yleensä kurkia ja telkkiä ja välillä jokin hanhi tai sorsa. Eilenkin lensi jokin sorsa, mutta sitä emme tunnistaneet enkä saanut ääninäytettä kännykkään. Kesäisin lammella on ollut koskeloita ja härkälintu, ja tänään tosiaan äppi väitti kuulleensa sieltä kaulushaikaran.
Aurinko painui joen ja metsän taakse iltayöstä. 
#BongaaPäiväPihalla

Kommentit