Lintujen aamu

Olen keväästä asti tunnistellut lintuja äänistä Muuttolintujen kevät -applikaation avulla. Se on monella tapaa hieno ohjelma; se myös tallentaa havainnot, joten sitä on helppo käyttää. 
Kesällä tässä Solstrandin pihassa ja lähimailla havaittujen lintulajien määrä alkoi lähetä sataa. Keväällähän lajeja tuli tiheään tahtiin, mutta pikku hiljaa lintujen laulu on tietysti vähentynyt eikä muutenkaan uusia lajeja enää voi yhtä tiheään tulla. 

Olen ollut hämmästynyt, miten paljon eri lajeja on ihan tässä meidän kotipihassa ja lähiympäristössä. Kuukausi sitten aloin aktiivisesti tavoitella sataa, joskin tavoite tuntui epärealistiselta. Mutta kyllä: 90, 92, sitten jo 96.

Äsken, siis nyt tänä aamuna, joella viihtyvät sinisorsat ensi kertaa ääntelivät niin että sain äänen napattu kännykkään. Siis 98. laji! 

Mutta varsinainen yllätys oli se, että äppi onnitteli minua. Vahvistin nimittäin tietysti sinisorsahavainnon, koska näin ja kuulin sen. Se oli viideskymmenes vahvistukseni! Olen siis itse tunnistanut 50 lintulajia. En olisi voinut kuvitella tunnistavani niin monta! 

Ja koneen tunnistamista sadasta puuttuu enää kolme. Saankohan ne tänä kesänä? 
Kuvan kivistä osa on sinisorsia. 

Kommentit

  1. Anonyymi24.7.23

    Saat varmasti, terkkui sinne paratiisiin t. unelmikko

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marika Tudeer24.7.23

      Kiitos! Muutama pitäisi tosiaan vielä saada, että tulisi sata täyteen. Eiköhän niitä vielä tule, viimeistään syksyllä kun on paluumuuton aika.

      Poista
  2. Marika Tudeer24.7.23

    Myöhemmin, kunhan on aikaa, listaan tuntemani lajit ja ne, jotka vain äppi on tunnistanut. Niissä voi siis teoriassa olla jokin väärä tunnistus, mutta ne ovat yllättävän epätodennäköisiä. Äppi on ihmeen luotettava. Suosittelen harvoin mitään, mutta Muuttolintujen kevättä suosittelen (vaikka nimeä ihmettelenkin).

    VastaaPoista
  3. Marika Tudeer24.7.23

    Nyt selvisi yllättävä asia: Muuttolintujen kevät laskee ilmeisesti kaikki tunnistukset, ei vain lajeja. Siis olen tunnistanut linnun äänestä tai ulkonäöstä 50 kertaa (toisin sanoen vahvistanut ohjelman antaman tiedon), mutta eri lajeja niistä on vain 37. Se selittää asian. En noita 37:ääkään olisi omin avuin tunnistanut, mutta kun ohjelma on tarjonnut lajia ja olen verrannut sitä näkemääni, olen voinut vahvistaa sen. Joskus harvoin siis. Yleensä en laulajia edes näe. Itse osaan tunnistaa äänestä vain noin 25 lajia.

    VastaaPoista
  4. Anonyymi24.7.23

    Hienoa Marika! Mahtava määrä lajeja, on noista ohjelmista iloa, kun asia kiinnostaa! Teillä onkin niin hieno luonto ympärillä lintujen elää! Terv. Marita ja Timo

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!