Tule sinäkin Syrjään!

 Runoja ja romaanitekstiä tarjolla Vanhassa Syrjässä

Vanhan Syrjän kulttuuritapahtumista heinäkuussa ovat esillä runot ja romaanikirjallisuus. Viimevuotiseen tapaan Suven ja runon päivänä heinäkuun ensimmäisenä torstaina itse kukin pääsee lukemaan tai lausumaan omia lempirunojaan. Tapahtuma oli viime kesänä mieleenpainuva ja tunnelmallinen, ja samaa odotetaan tänäkin vuonna.

Suven ja runon päivän tilaisuuksilla on Vanhassa Syrjässä jo pitkät perinteet.


Kahta viikkoa myöhemmin on keskiviikkona aiheena romaanikirjallisuus, tarkemmin sanottuna minun oma kirjani  ’Ida, yhteiskoululainen’, jonka Erja Noroviita nimesi kotiseuturomaaniksi. Viime kesänä vastaavassa illassa aiheena oli Pirkko Arolan 'Meripihkatuuli'. Sen tiimoilta heräsi paljon kiinnostavaa keskustelua. 

'Ida, yhteiskoululainen' on jatkoa Lähteen rannalla elämä –teokselle, joka kertoi vuodesta 1926 Lopella. Uudessa kirjassa nuori Ida päätyy kahden maailman väliin, kun toisaalla on koti ja maaseutuelämä Pilpalassa, toisaalla kaupungistuva Pyhäjärvi, josta myöhemmin tuli Karkkilan kaupunki. Idaa vetää puoleensa toisaalta maaseudun elämänmuoto ja eläimet, toisaalta opinhalu ja kiinnostus sivistykseen ja suuren maailman asioihin. Keskeinen osa kirjaa on myös eläinsuojeluaatteella, joka tuolloin vauhdikkaasti kasvoi ja levisi Suomessa.

Otteita kirjasta lukee Vanhan Syrjän salissa Erja Noroviita. Minä kerron kirjan syntyvaiheista ja sitä varten tekemästäni taustatyöstä eli Etelä-Lopen ja Pyhäjärven historiasta.

Molempien tapahtumien aikana on mahdollisuus myös tutustua Timo Aarnion lintukuvanäyttelyyn, joka on esillä Vanhan Syrjän talon seinillä. Muina aikoina näyttely on auki torstaisin iltapäivällä kello 14-16 aina elokuun puoliväliin asti.

Sekä Suven ja runon päivän ilta 6.7. että kirjallisuusilta 19.7. alkavat kello 18. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy, mutta tarjoiluja varten on hyvä varata vähän kolikoita mukaan. Tarjoilun tuotolla tuetaan seuran toimintaa.

Vanha Syrjä sijaitsee Lopen Järventaustan kylässä osoitteessa Kallaksentie 77. Se on Aino Kallaksen nuoruudenaikainen kesäkoti, josta on tulossa museo. Olet tervetullut myös talkoisiin - erilaista tekemistä on yleensä riittänyt kaikille, olipa sitten jonkin alan erikoistaitaja tai tällainen minunkaltaiseni mitäänosaamaton!

 


Kommentit