Hävikkiä välttelemässä

Näin loppukesällä kasvishävikkiä tulee päivittäin ja paljon. Miten kurjaa! Pihan villivihannekset jäävät hyödyntämättä lähes kokonaan, mutta sen lisäksi on iso määrä naatteja, jotka nekin kannattaisi käyttää: punajuuren, porkkanan, sipulin, valkosipulin lehtiä ja varsia. Mutta minkäs teet, kun salaattikulho täyttyy jo muutenkin kaikenlaisesta herkusta. 
Eilen söimme ensimmäisiä keitettyjä punajuuria. Naatit jäivät käyttämättä, vaikka ison salaatin teinkin. Sipulinnaatit sentään hyödynsin, sen lisäksi salaatissa oli tomaatteja, kurkkua, basilikaa ja vihannesportulakkaa. 

Muutenkin välttelin hävikkiä pieneltä osalta eilisessä ruuassa.

Lihaa meillä syödään harvoin ja silloin kun syödään, se on riistaa. Eilisaamuna otin pakasteesta peuran jauhelihaa ja Lassi teki siitä pihvejä uunissa. Edellispäivän keitettyjä perunoita oli vielä jääkaapissa, mutta tahdoimme toki keittää uusia tälle sunnuntaiaterialle.
Ne valmiina olleet perunat otettiin kuitenkin mukaan. Ne muussattiin jauhelihataikinaan. 

Lisäksi taikinaan laitettiin herneitä. Nyt on nimittäin herneaika parhaimmillaan, ja ne ovat herkkuani. Aina osa kuitenkin ehtii puisevoitua ennen kuin löydän ne, ja sellaiset laitan maistamisen jälkeen syrjään. Vielä viime kesänä vähän ylikasvaneet herneet menivät kanoille, mutta nyt ei kanoja enää ole. 

Ihan hernekeiton verran niitä ei ollut, mutta jauhelihataikinan sekaan nekin saattoi pilkkoa.
Loppujen lopuksi meidän jauhelihapihveissämme oli siis vain melko pieni osa varsinaista lihaa. 
Aivan tarpeeksi joka tapauksessa! 
Onhan selvää, että ihmisen kannattaisi rajoittaa lihansyöntiään monesta eri syystä. 
Yksi syistä on oma terveys. 

Kommentit