Suuntana omavaraisuus elokuu 2023: säilöntä

Tässä elokuun postauksessa aiheena on muun muassa säilöntä. Tai siis aiheiden valikoimasta valitsin sen, koska se on meille keskeinen ja tärkeä. Osa omavaraisbloggareista kirjoittaa kotitarve-eläimistä, mutta eläimiä meillä ei tällä hetkellä ole - paitsi koirat. 

Lisäksi meille on tarjottu ajatusleikkiä, johon palaan lopuksi. 

Meidän omavaraisuustavoitteeseemme kuuluu olennaisesti se, että mitään ei heitetä pois, kaikki hyödynnetään. Siksi myös säilöntä on aivan keskeistä meillä. Säilömme paljon ja monenlaista.

Olen myös kirjoittanut paljon säilönnästä ja julkaissut reseptejä, joita olemme kehittäneet. Niitä on turha toistella: löydät niitä tämän blogin aloitussivun suurennuslasin takaa eli hakutoiminnolla. Esimerkiksi hakusanoilla  'skeipit' löytyy tuo yläkuvassa oleva Laukka-säilykkeen resepti. 

Tässä tämän kesän säilykkeitämme. Tulossa ovat sitten vielä tietysti marjahillot ja todennäköisesti teemme myös erilaisia omena- ja chilisäilykkeitä.

Teen säilykkeillemme yleensä huolellisesti etiketit, vaikka niiden väsäämiseen kuluukin paljon aikaa ja tarmoa. Keksin myös niille omat nimet: ensimmäinen chutneymme eli maustekastikkeemme oli nimeltään Liekkiö. Sen jälkeen on tullut Nuppu, Näre, Petäjäinen, Näreinen, Ruusu, Ruusuinen, Ruususuu, Tulipuna, Hot Chili... On helpompi puhua tuotteista, kun niillä on nimet. 

Näiden purkkisäilykkeiden lisäksi tietysti kuivaamme paljon. Erityisesti sienet kuivataan. Kurkut hapatetaan; hapankurkkua tulee niin paljon, että niille ei tietenkään tehdä erikseen etikettejä. Samoin kurkkusäilykettä teemme kiloittain. 

Lopuksi vastattavana oli kysymys: 
Jos saisit vallan muuttaa omassa omavaraistelussa yhden asian, mikä se olisi?

Ensin mieleen tuli, että muuttaisin itseni ahkerammaksi. Omavaraisuus vaatii valtavasti työtä, enkä ole kovin ahkera ruumiillisen työn suhteen. Mutta toinen tärkeä asia, jonka muuttaisin, olisi pinta-ala. Tarvitsisimme enemmän maata muun muassa vuoroviljelyn mahdollistamiseksi. Ylipäänsä viljelymme on kovin intensiivistä, oikeastaan kaikki mahdollinen tila on otettu viljelykäyttöön. Mutta asumme Sinervänniemellä, siis niemellä, eli maata ei oikein ole mahdollista saada lisää. 

Tämä postaus oli jälleen osa Suuntana omavaraisuus -yhteisbloggaussarjaa. Käy lukemassa myös muiden omavaraisbloggareiden kuukauden päivitykset. Suorat linkit tässä:



Kommentit

  1. Kuivattamisen unohdin ihan täysin omasta postauksestani! Jotenkin sitä tekee siinä muun sivussa, ettei tule edes ajatelleeksi.

    VastaaPoista
  2. Maata mäkin haluaisin lisää jos se olisi mahdollista.

    VastaaPoista
  3. Todella hyvännäköisiä purkkeja. Ja kyllä, vetävä nimi, hieno ulkoasu ja hyvä maku auttavat varmasti tuotteistamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marika Tudeer10.8.23

      Kiitos! Jotenkin nautinkin etikettien laitosta ja purkkien asettelusta. Mutta välillä se käy kieltämättä rankaksi, ainakin kun on kiire.

      Poista

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!