Valkosipulit on nostettu

Vuoden valkosipulisato on nostettu. Kuvassa on niistä vain pienenpieni osa, viimeisiksi säästetyt. Etualalla olevat ovat normaalikokoisia, taaemmat 2-3 kertaa suurempia kuin ne. Kaikki eivät välitä suurista valkosipuleista - jos käyttää vain vähän, yksikin iso kynsi voi olla liikaa - mutta onhan se viljelijän etu, kun satoa tulee paljon. 
Kaikkia emme tietenkään käsittele yhtä perinpohjaisesti, siihen ei mikään aika riittäisi. Suurimman osan vain huuhtelen ja vedän pois ihan päällimmäiset lehdet ja kuorikerrokset. Sitten ne niputetaan ja asetetaan kuivumaan katosta roikkuen. Osa on autokatoksessa, osa ilmalämpöpumpun puhalluksessa alatalossa. Kun ne ovat riittävän kuivat, autokatoksessakin olevat pääsevät loppukuivaukseen. 
Skeipit eli kukkavarret on tietysti poistettu jo heinäkuun alkupuolella, mutta osaan skeipit jätettiin. Niistä saa hyvää lisäysmateriaalia, jos haluaa. Yksi teki tällaisen hassun "takkutukan" (kuva yllä). 
Kokoeroja valkosipuleissa on paljon. Vasemmalla on ihan normaalikokoinen, oikealla sitten... Kaikki eivät suinkaan onnistuneet lainkaan. Tarkastan jokaisen valkosipulin erikseen ja epäilyttäviltä vaikuttavat siirrän sekundoihin. Ne käytämme itse mahdollisimman pian. Mikään ei kuitenkaan estä sitä, että myytävissäkin olisi jotain huonoa sisällä. Olemme sanoneet ostajille, että jos jotain huonoa löytyy, saa tulla vaihtamaan niin kauan kuin vain sipuleita riittää. Ei kyllä ole vaihtajia moneen vuoteen näkynyt. 

Annamme ostajille myös säilytysohjeet, ja niitä noudattamalla valkosipuleiden pitäisi säilyä pitkälle ensi vuoteen. Paitsi että tietysti ne yleensä tulevat syötyä ennen sitä. Kellarisäilytystä ei suositella kosteuden vuoksi, mutta meillä kyllä viimeiset viimevuotiset syötiin kellarista nyt kesällä ja hyviä olivat. 


Kommentit