Pikkelöidyt sienet

Kaikki varmaan tietävät, että nyt on poikkeuksellisen hyvä sienivuosi. 
Kantarellien lisäksi muun muassa herkkutatteja on todella paljon. 

Paljon emme ole sieneen ehtineet, mutta silti niitä on niin paljon, että kaikki säilöntäkeinot on täytynyt ottaa käyttöön. Noh, hapattaneet emme niitä vielä ole. Mutta tällä viikolla pikkelöimme kantarelleja ja tatteja, ja voi että tuli hyvää!
Näissä purkeissa on etikkasäilöttyjä eli pikkelöityjä herkkutatteja. Paperi purkin ja kannen välissä on tarpeen siksi, että etikka pilaa helposti kannen. Käytämme omassa käytössä tietysti purkit ja kannet vuodesta toiseen, joten emme tahdo niiden menevän pilalle. 

Jokin pitsipaperi olisi tietysti ollut noihin sopiva, jos olisi halunnut sievistellä. 

Käytimme pikkelöintiin tätä omaa reseptiämme:

500 g kantarelleja puhdistettuna ja pilkottuna (pienet käyvät tietysti kokonaisinakin)
2,5 dl vettä
1 dl sokeria
(hitunen suolaa, jos tahdot)
1 dl etikkaa (osa siitä voi olla viini- tai siiderietikkaa, silloin etikan määrää voi vähän lisätä)
valkosipulia runsaasti
laakerinlehtiä yksi kutakin purkkia kohden
1 kelta- tai punasipuli
chiliä tai mustapippuria
Ryöppää kantarellit pikaisesti (n. 2 min). Se ei ole välttämätöntä, mutta edistää pikkelöitymistä ja desinfioi, jos mukana on pieneliöstöä, kuten aina on. 
Keitä liemi: ensin vesi, sipuli, sokeri, suola, chili ja laakerinlehti pari minuuttia. 
Lisää sitten etikka ja sienet ja keitä vielä 2 minuuttia. 
Kuvassa etualalla punasipuliin tehty liemi, taustalla kantarellit. 
Seuraavassa kuvassa kantarellit punasipuliliemessä: 
Lusikoi ainekset kuumennettuihin purkkeihin. 
Pyri saamaan lientä mukaan niin paljon, että ainekset pysyvät liemipinnan alla. 
Purkit voi toki myös desinfioida keittämällä tai uunissa, mutta tällainen etikkaliemisäilyke säilyy kyllä yleensä hyvin joka tapauksessa. Purkkien kuumennus on kuitenkin tarpeen, jotta purkki ei halkea siinä vaiheessa, kun siihen lisää kiehuvan kuuman sisällön. 
Näin pikkelöidyt sienet ovat valmiita oikeastaan heti, 
mutta parhaimmillaan ne ovat muutaman päivän kuluttua. 
Kuvassa on virhe: vasemmanpuoleisessa purkissa ei ole kantarelleja vaan herkkutatteja. Nekin ovat yllättävän keltaisia; keltasipulin kanssa pikkelöidyt kantarellit ovat aika lailla tuon värisiä. Oikeanpuoleisessa purkissa on punasipuliin säilöttyjä kantarelleja kuten edellisessäkin kuvassa. 

Korjasin etikettivirheeni kuvanoton jälkeen. 
Toisaalta on aika samantekevää, onko purkissa herkkutattia vai kantarellia. 
Molemmat ovat hyviä!

Kommentit