Kunnon kellari on kullan arvoinen

Yhdelle hyllylle mahtuu vielä!
Se on onni, sillä omenat ja chilit on vielä säilömättä.
Chileistä osa tulee ehkä kuivattua, ja ne päätyvät eri hyllyyn, mutta omenat soseutamme purkkeihin. 
Ylähyllyllä on kuivattuja omenia, sen alla erilaisia hilloja ja pikkelöityjä sieniä. 
Kuivatuille sienille on omat hyllynsä. 
Keltaiset ovat kurpitsasalaattia ja tyrniä, vihreät kurkkusalaattia.
Laareissa on tietysti perunat, punajuuret, palsternakat ja porkkanat. Osa niistä on kuivattu, joten ne säilyvät huonetiloissakin. 
Ehkä muutkin säilyisivät, mutta eivät yhtä hyvin. Ainakaan niille ei löytyisi keittiöstä tilaa. 
Hyvä kellari onkin kullan arvoinen. 
On hullua, että kaikissa taloissa ei sellaista ole. Monista taloista kylmäkellarit on myös otettu muuhun käyttöön, vaikka niitä olisi joskus sinne rakennettukin. Nykyisin pakastetaan tai ostetaan ruoat lähes päivittäin kaupasta, mutta yhä useampi on palaamassa vanhaan varautumiseen. 
Eilisiltana toimme kesäkurpitsat kellariin, sillä oli tulossa syksyn tähän asti kylmin yö. Tähän asti ne ovat säilyneet suojan alla ulkosalla hyvin. 
Sellaiset keskenkasvuiset kesäkurpitsat, joita kaupoissa myydään, eivät kyllä säilyisi kellarissakaan. Nämä kypsät, vahvakuoriset, säilyvät yleensä ainakin yli joulun, yleensä pidempäänkin.
Juomapulloissa on simaa. Kombuchaa ei nyt viime aikoina ole tehty.
Valkoisissa muovitonkissa on hapatettua kurkkua.

Meidän kellarimme säilyy kylmänä yleensä hyvin, kun muistaa availla luukkuja kylmällä säällä. 
Vain kesällä se lämpenee liikaa, mutta silloin siellä onkin lähinnä tyhjiä purkkeja. 
Perunat säilyvät pitkälle uuteen kesään, punajuuret, porkkanat ja purjot tuppaavat kuivumaan käppyröiksi ennen uutta kesää. Siksi olen nyt pienimmät niistä suosiolla kuivannut jo valmiiksi.   

Kommentit