Lauantaina tavataan Karkkilan Köyrissä!

Nelli Palomäki soitti minulle joitain viikkoja sitten ja pyysi mukaan uuteen tapahtumaan, Karkkilan Köyriin, joka järjestetään nyt ensimmäistä kertaa. Innostuin heti ja lupauduin mukaan. 

Karkkilan Köyri on siis kekrijuhla, jossa on monenlaista kulttuuria ja tapahtumaa ja myös kekrimarkkinat Karkkilan ensimmäisen torin paikalla. Sinne minäkin sitten pystytän Solstrandin myyntipaikan ja vien tarjolle Solstrandin tilan tuotteita ja omia kirjojani, siis "Ida, yhteiskoululainen", Makasiini - maallemuuttajan tarinoita" sekä "Lähteen rannalla elämä". Ne sopivat juuri hyvin tapahtuman luonteeseen.

Nyt vain toivotaan, että huomenna ei sada vettä. Mutta jos sataa, minulle on luvattu paikka Tehtaan Hotellin sisätiloista. Kirjat ja valkosipulit eivät kestä sadetta, eivät purkkien etiketitkään. 

Idea on tietääkseni ihan Nelli Palomäen oma, mutta mukana on valtava määrä eri toimijoita Karkkilasta ja lähiseuduilta. Nelli Palomäki on Karkkilassa asuva valokuvataiteilija. Wikipediassa kerrotaan hänestä, että "Palomäen kuvissa esiintyy usein lapsia ja nuoria. Kuvat käsittelevät ”kasvua, muistia ja sitä kuinka vaikeaa itsensä itsensä näkeminen on.” Yksi Palomäen keskeisiä teemoja on ”kuolevaisuus, josta valokuvat ovat kiistämätön todiste"". 

Köyri-tapahtumaan liittyy tosi monenlaista. Minun on niitä turha lähteä itse kuvailemaan, vaan lainaan suoraan tapahtuman kuvausta:

"Karkkilan Köyri heräilee henkiin ja on tullut jäädäkseen!

Karkkilan ensimmäinen Köyri järjestetään Högforsin ruukkialueella Tehtaanpuiston ympäristössä lauantaina 14.10. klo 12-22. Köyri on arvaamaton umpikarkkilalainen kekrijuhla, jossa yhdistyvät taide, paikallinen osaaminen, ruoka ja juoma, perinteet ja ei niin perinteiset asiat. Tapahtuma levittäytyy mediataidetila Sielun, Suomen Valimomuseon, Tehtaan Hotellin ja Masuunin ympäristöön.
Kekrimarkkinat tapahtuvat klo 12-16 Suomen Valimomuseon kupeessa, jossa muinoin sijaitsi Karkkilan ensimmäinen tori. Mukana paikallisia käsityöläisiä, yrityksiä, yhteisöjä ja kotitalouksia. Suomen Valimomuseo on auki koko päivän iltaan saakka, opastettuja kierroksia, kirjaston ohjelmaa ja Öhmanskakin saapuu paikalle. Myös Huumoriharjun, Mohawk Farmin sekä SatuAasin tallin karvaisia kavereita. Paikalliset ovat tervetulleita Köyrin markkinoille myymään oman puutarhan satoa ja itsetehtyjä sadonkorjuuteemaan liittyviä tuotteita ilman erillistä maksua. Lisätietoa ja ilmoittautuminen: nellipalomaki@gmail.com.
Mediataidetila Sielussa esitetään kuvataiteilija Veli Granön mystinen dokumenttielokuva Profeetta (2011), joka on kuvattu pitkälti Karkkilan tutuissa maisemissa. Elokuva käynnistyy klo 12-16 tasa- ja puolitunnein. Päivällä markkina-alueella myös kekripukin koristelua. Lopulta kekripukki kuljetetaan Pyhäjärven uimarannalle klo 16 jälkeen ja rannalla sytytetään pieni kekrikokko klo 17 tienoilla.
Iltaohjelma Tehtaanpuiston alueella alkaa taas klo 18. Pasutusuunissa koettavissa Teatteri Perän kolme kauhukuunnelmaa Kuiskauksia hämärästä sekä Karkkilan Työväen Näyttämön lyhyitä fragmentteja Mika Nikanderin ohjaamasta Taivaansininen kolttu-näytelmästä. Nämä tulevat esittämään Bellman (Antti Lehtonen) sekä Mamselli Arvidson (Elina Tuomi).
Elävää musiikkia luovat mm. Soile Närhi, Aino & Miihkali sekä ukuleleorkesteri. Sielun iltaohjelmassa mm. runoilija Marianna Kurtto lukee uudesta teoksestaan Ellen valkeudessa. Illan päättää karaoke elävän musiikin tahtiin Pasutusuunissa klo 20.30 eteenpäin.
Tehtaan Hotellilta varattavissa kekripäivän päivälliset ja illalliset. Majoitusta alueella tarjoavat Tehtaan Hotelli ja Tehtaanpuistossa airbnb & myymälä.
Tapahtuman järjestää mediataidetila Sielu yhteistyössä Karkkilan kaupungin kanssa. Paikallisten toivotaan saapuvan tapahtuma-alueelle jalkaisin tai polkupyörällä.

ALLA TAPAHTUMAPAIKKAKOHTAINEN OHJELMA (kaikki rakennukset sijaitsevat samassa pihapiirissä, osoitteessa Bremerintie 10):
TEHTAANPUISTON MARKKINA-ALUE
12–16 Pienet kekrimarkkinat Tehtaanpuiston alueella Suomen Valimomuseon kupeessa. Mukana paikallisia yrityksiä, yhteisöjä, käsityöläisiä sekä kotitalouksia. Kekripukin koristelua, kirjaston ohjelmaa, karvaisia kavereita ja elävää musiikkia. Osa markkinan toimijoista säävarauksella.
SUOMEN VALIMOMUSEO & GALLERIA BREMER (avoinna 12–22, vapaa pääsy)
12 & 13 Lasten ohjelmasta museolla huolehtii valurinvaimo Öhmanska, johon voit törmätä museon pihapiirissä
12.30 & 13.30 Opastetut toriaiheiset kierrokset museolta, kierroksilla piipahdetaan myös Masuunissa
15.30 & 19.40 Aino & Miihkali –duo esiintyy Galleria Bremerin isossa salissa. Mukana myös harmonikkataiteilija Soile Närhi. Vapaaehtoinen pääsymaksu.
MEDIATAIDETILA SIELU (avoinna 12–16 & 18–22, vapaa pääsy, anniskeluoikeudet)
12–16 Kuvataiteilija Veli Granön dokumenttielokuva Profeetta käynnistyy tasa- sekä puolitunnein
19 Kirjailija Marianna Kurtto lukee uudesta teoksestaan Ellen valkeudessa
PASUTUSUUNI
14 Teatteri Perän Kuiskauksia Hämärästä-kauhukuunnelmia, vapaaehtoinen pääsymaksu
18 Teatteri Perän Kuiskauksia Hämärästä-kauhukuunnelmia sekä Karkkilan Työväen Näyttämön lyhyet fragmentit näytelmästä Taivaansininen kolttu tulevat esittämään Antti Lehtonen & Elina Tuomi, vapaaehtoinen pääsymaksu
20.30–22 Harmonikkataiteilija Soile Närhi ja karaoke elävän musiikin tahtiin, vapaa pääsy
RUUKINPAJA
12–16 Karkkilan kaupungin Ruukinpajalla avoimet ovet
14 & 15 Kirjasto tuo Ruukinpajan aulaan lasten satutuokiot
MASUUNI
Opastetut kierrokset starttaavat Suomen Valimomuseolta 12.30 sekä 13.30. Kierroksilla vieraillaan Masuunissa, jonka uumenissa voit törmätä myös paikalliseen ukuleleorkesteriin.
PYHÄJÄRVEN UIMARANTA (Pyhäjärvenraitti 1)
17 Kekrikokko (siirrymme klo 16 markkina-alueelta uimarannalle, kokko syttyy rannalla klo 17, iltamat jatkuvat taas klo 18 Tehtaanpuistossa)
TEHTAAN HOTELLI (Bremerintie 2)
Tapahtuma-alueella sijaitseva Tehtaan Hotelli on Köyrin aikana avoinna. Kahvila ja baari palvelevat klo 12 eteenpäin, ravintola palvelee 14–22, hotellilta varaukset päivälliselle ja illalliselle. www.tehtaanhotelli.fi
TEHTAANPUISTOSSA-PUTIIKKI (avoinna 12–22, Turuntie 20)
Chilikaakaota & cookies! Tehtaanpuistossa on uusi suloinen putiikki Vanhan Pesulan tiloissa, myös airbnb-majoitusta, IG @tehtaanpuistossa"

Minusta tämä mustapohjainen mainos kirjastani on kiva. En vain ole sitä voinut käytää oikein missään, kun siinä on niin hassusti nuo kaksi sanaa väärässä järjestyksessä... Graafinen suunnittelijahan ei useinkaan lue tekstejä tehdessään työtään, joten tuollaiset virheet voivat hyvin jäädä tekstiin. Muuten mainos on minusta onnistunut. 

Tämä blogipäivitys on pikaväsäys, jonka kyhäsin vastaleikatuilla silmilläni. Kuviksi valikoitui vähän mitä sattui nopeasti löytymään. Pyydän anteeksi. Mutta nähdään siis huomenna Karkkilassa, vai mitä?

Kommentit