Kommentteja lukijoilta


Kirjani Ida, yhteiskoululainen on ollut lukijoiden käsissä jo viitisen kuukautta. Olen saanut siitä ihanaa palautetta tutuilta ja vähän tuntemattomammiltakin. Tänään päivitin kotisivujamme, ja saman tien laitan näitä lukijapalautteita nyt tänne blogiinkin. 

Joko sinä olet lukenut Ida, yhteiskoululaisen? Käy kysymässä kirjastostasi! Kaikissa kirjastoissa sitä ei vielä ole, mutta kirjastothan tilaavat kyllä asiakkaiden pyynnöstä. Joissain kirjastoissa Idaan on jono, mutta asetu hännille! 

Ja nyt niitä palautteita:

Kiitos ihanasta lukukokemuksesta! Idan tarina oli mielenkiintoinen ja koskettava! Ajankuva oli hieno, ja oli helppo eläytyä Idan tarinaan! Tykkäsin kovasti.

***

Olipa mielenkiintoinen ja elävä sukellus 1920-luvulle. Ida oli niin reipas, ahkera, opinhaluinen sekä hyvää tahtova tyttö. On niin hieno tarina, että haluan lapsenikin sen tavoittavan ja ymmärtävän. Kiitos Marika kirjastasi ja mukavasta aikamatkasta 1920-luvulle. Suosittelen! 

*** 

Voi että tykkäsin!!! Mielenkiintoisesti ja elämänmakuisesti nivottu seudun historiaa ja nuoren tytön kasvutarinaa yhteen, siten että siihen on helppo eläytyä. Ruoka- ja säilöntäohjeita jo kirjoitin ylös tarinasta, niistähän saisi vaikka lisäliitteen :) Kannen kuvaa katselin pitkään ja ihanasti se 'avautui' lopussa. Kuvat olivat muutenkin huippuihania, täydelliset kirjaan! 

Teksti kulkee vaivattomasti, tarina etenee, kaikki on otettu huomioon, ei jää outoja aukkokohtia eikä lukija 'putoa' tekstistä missään vaiheessa. Minulle tuli turvallinen ja hyvä olo kirjan jälkeen. Kirja tuo menneet, entiset elämäntavat mielenkiintoisesti esille myös nuoremmille lukijoille, koska kirja sopii kaikenikäisille. Kyllä täytyy koululle tilata syksyllä kummatkin kirjat!

***

Elävästi kirjoitettu. Ida ajatuksineen on hyvä ja uskottava tyyppi, elävä ihminen, samoin monet muut kirjan henkilöt. Taustatiedoissa on hyvin selvitetty todellisia henkilöitä ja seutuja. Kuvien ja lähteiden luettelot samoin kiitettävät. Kovin kiinnostaisi lukea, miten Idan koulu ja muu elämä jatkuu!

Yhteiskoulun opettaja- ja oppilasluettelot viime vuosisadan alusta olivat tärkeitä tausta-aineistoja.

***

Kiitos mielenkiintoisista lukuhetkistä Ida-romaanin parissa.

Olen lukenut nämä molemmat teokset ajassa eläen ja aiheesta nautiskellen. Kun tuntee tarinan ympäristön niin sielun silmissä näkee Idan polkevan Portaankorvan ohi Högforsiin kirjat pyöräkorissa. Ei taida nykynuoret jaksaa tehdä sellaisia asioita joita Ida jo kolmetoistavuotiaana ymmärsi ja halusi toteuttaa. Hieno historiallinen aihe helposti luettavassa muodossa. Kiitos!

***

Kirjaa on ilo lukea, se on soljuvaa, helppolukuista, sujuvaa ja elävää tekstiä. Kiinnostavaa ajankuvaa, sitä on tosi kiva lukea. Ida on ihana hahmo, sellainen topakka. Ihania kohtia, luin niitä ajatuksella, kuten se koti-ikäväkohtaus. Täydellisen uskottavaa, siihen on tehty valtava taustatyö.

***

Ihanan turvallista lukea. Nostalgiaa, mennyttä onnelaa jollaista ei tietenkään ole ollut. Helppolukuista, sujuvaa tekstiä, nautinto lukea.

***

Minä vain luin ja luin tuota kirjaa, enkä olisi millään malttanut lopettaa.

On kyllä niin kivaa tekstiä ja kirjoitusta lukea. Niin mukavasti soljuvaa tekstiä, että se vaan vie mukanaan. Kiitos Marika Tudeer , kun olet jälleen kirjoittanut näin hyvän kirjan!

***

Tosi hyvä kirja. Sitä on niin mukava lukea. Luin vaimolle ääneen aina iltaisin muutaman sivun kerrallaan ja sitten juteltiin siitä yhdessä. Tuli niin paljon muistoja mieleen.

***

Se on hyvä, kun siinä on sitä eläinsuojelun historiaa. En ole tiennyt niitä juttuja.

***

Hyvä kirja. Pieteetillä kirjoitettu. Ei löytynyt asiavirheitä. 

Toki selvitin myös esimerkiksi yhteiskoulun tuntijaon vuonna 1926.
Kotitaloutta ei silloin koulussa opetettu, sen oli Ida saanut oppia jo kotonaan. 

***

Olen ihan loppusuoralla Idan tarinan kanssa. On ollut kiinnostava matka kulkea Idan maisemissa ja koulumiljöössä. Idan rakkaus eläimiin, varsinkin hevosiin, on erityinen, hienosti kuvattu. Karkkilalaisille varsinkin hieno matka oman kotiseudun menneisyyteen Idan seurassa. Myös Pilpala, Hunsala, ym, Salonkyläkin mainittu. Vahva suositus! Mainio joululahja vaikkapa!

***

Kiva kirja. Sen soisi leviävän.

***

Olen aivan hurmaantunut Idan tarinaan. Sitä ei malttaisi keskeyttää ollenkaan. Ihana kirja!

Voin lämpimästi suositella Idaa vaikka hyvänmielen kesälukemiseksi - ja erityisesti sinulle, jota Karkkilan historia kiinnostaa!

*** 

Tämä kirja ihan imaisee minut mukaansa. Siinä on niin hyvin kuvattu luonto ja eläimet. Ja myös ihmisten, erityisesti Idan tekemiset. Mukana ovat kaveruus ja tunteet. Tätä kirjaa on ihana lukea! Tämä ei ole kaverikehu, vaan kirjallisuutta harrastavan ihmisen rehellinen palaute. Kiitos hyvästä lukukokemuksesta! 

************************************************************


Kaikkein henkilökohtaisimmat kehut jätin pois ja sieltä täältä lyhensin tekstejä muutenkin.  

Edelleen otan tietysti mielelläni vastaan palautteita sekä Idasta että muista kirjoistani. Kerro myös, jos löydät niistä jonkin asiavirheen! Vielä ei sellaisia ole korviini kantautunut.  (paitsi se yksi yhteenlaskuvirhe...). Yhteiskoulun opettajat todellakin olivat koulussa kaikki vuonna 1926, pelikorttia saattoi tyttökin pelata salaa jo tuolloin, pajulinnut ja tiltaltit lauloivat kyllä syksylläkin... 

Kun itse tartun kirjaan ja luen sitä, saatan joka toinen kerta eläytyä tarinaan täysin, joka toinen kerta löydän kasapäin korjattavaa. Monta asiaa olisin toki tehnyt toisin, jos olisin malttanut käyttää muokkaukseen pidemmän ajan. Toivon siis molemmanlaisia lukijoita: toivon, että kirja imaisee mukaansa niin, etteivät pienet kauneusvirheet häiritse, mutta toisaalta kuitenkin toivon myös kriittistä palautetta. Vai toivonko? Olen joka tapauksessa itse ankarin kriitikkoni, silti toivon kirjan saavan lisää lukijoita. 

Eli mitäpä jos kävisit kirjastossa? Tietysti myyn kirjaa mielelläni myös suoraan lukijoille. Hinnasta voidaan hyvin neuvotella, jos rahasta tekee tiukkaa. Joululahjaksi se minusta myös sopisi. Postitus onnistuu hyvin. Kommentit

 1. Lukijat on oikeassa, hirveän mielenkiintoisesti kirjoitettu tarina. Ida oli aikamoinen pakkaus, tuo ei olisi keneltä tahansa onnistunut! Mutta aina on ollut ihmisiä, jotka uskaltavat tarttua asioihin, joihin heillä on palo

  VastaaPoista
 2. Marika Tudeer3.11.23

  Kiitos kommentista, Juha! - Niin, Ida ei itse pitänyt itseään erityisenä eikä rohkeana. Tilanteet vain tulivat eteen, ja hän teki mitä koki oikeaksi.

  VastaaPoista
 3. unelmikko3.11.23

  Olen aikaisemminkin kommentoinut tämän kirjan tuomasta mukavasta lukukokemuksesta. Se on opettavainen, tuttuja muistoja lapsuudesta mieleen tuova. Itse matkaa niinkuin vierellänsä Idan matkassa ja kokemuksissa itsekin eläen. Tuttuja paikkoja ja tuo ihanan huomaamaton kulku lukiessa, jota mielenkiinto pitää yllä ja sivut kääntyvät, eikä malta lopettaa, vaikka aamuyö koittaa. Olen vieläkin lukenut uudelleen kirjan ja lukenut sitä myäs lapsenlapselleni ja miten kivaa keskustelua siitä, Idasta, syntyikään sukupolvien välisellä aikajanalla puhuessa. Kirja on hienosti toteutettu kaikilta osin, jota kuvat vielä havainnollistaa. Kaikenkaikkiaan, tässäkin Marikan kirjassa saa nauttia aikas tovin menneisyydestä ja antoisasta kokemuksesta hyvän kirjan parissa. Lukekaa ja nauttikaa kaikki , suosittelen. Hyvä, Marika ! Jatkoa odotellen !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marika Tudeer4.11.23

   Kiitos, Unelmikko! Erityisen ihanaa on tuo, että olet lukenut sitä lapselle ja se on virittänyt teillä keskustelua ajan ja tapojen muuttumisesta <3

   Poista

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!