Petra Mäntysen upeat luontokorut ihastuttivat

HögFORM-messuilla viikonloppuna ihastuin kirkkonummelaisen Petra Mäntysen koruihin. En yleensä koruista piittaa, mutta nämä olivat eri juttu. Nämä olivat kuin pieniä taideteoksia, Petran ja luonnon yhteistyön tuloksia. Ja mikä määrä työtä niiden takana onkaan! 
Korut olivat eri muotoisia, oli riipuksia ja korvakoruja. Riipuksiin mahtui enemmän, harmi etten riipuksia käytä. Ostin korvakorut, joissa oli pienet viherlevät. 

Yllä olevassa korussa oli kaksi suppilovahveroa. 

Kasvit ja sienet on ennen hartsiin ikuistamistaan tietysti kuivattu. Pienet suppilovahverot herättivät hämmästykseni, vaikka tiedänhän, että kuivuessaan suppilovahvero menettää suurimman osan volyymistään ja noita pienenpieniä löytyy aina kuivuristakin. Osassa koruista oli myös upeita hyönteisiä. Ihastelin niitä mutta samalla vähän kammoksuin, vaikka kuulin, että ne olivat kuolleina löydettyjä. Joukossa oli ainakin kovakuoriaisia ja lukkeja. 
Tällainen koru ei synny hetkessä. Nestemäinen hartsi ja kovetin sekoitetaan, ja sen jälkeen on tunti aikaa työskennellä ennen kuin se kovettuu liikaa. Täysi kuivuminen vie 24 tuntia. Korut Petra tekee monessa osassa: ensin hartsipohjalle laitetaan kasvit, odotetaan kuivumista 24 tuntia ja sitten tehdään uusi kerros. Jokaisen korun tekeminen on siis vienyt useamman päivän. 

Ensin on tietysti pitänyt kerätä materiaalit luonnosta. Petra kertoo olevansa luontoihminen ja kulkiessaan luonnossa hän koko ajan tarkkailee pieniä yksityiskohtia ja miettii, mikä kenties sopisi käytettäväksi joskus johonkin. Kotona hänellä on isot varastot erilaisia luontomateriaaleja, joista hän sitten käyttää kulloinkin sopivat.  

Osan kasveista hän prässää, osan ilmakuivaa. 
Petra kertoi tehneensä koruja kolme vuotta. Taidon hän on itse opiskellut netin avulla. 

Jo pelkkä esillepano kertoi, miten hyvä silmä Petralla on kauneudelle. Lisäksi hänellä täytyy olla valtavasti kärsivällisyyttä ja ahkeruutta paitsi korujen myös niiden pakkausten suunnitteluun ja tekoon, esillepanoon ja kuljettamiseen - ja messuilla seisomiseen ja esittelyyn. 

Välttelen jalometallien käyttöä niihin liittyvien ympäristöongelmien takia. Mutta on ymmärrettävää, että korvakoruissa ja varmaan kaulakoruissakin täytyy käyttää ainakin päällysteitä. Petran käyttämät ketjut ovat hopeoituja. Harmittelin, kun en ehtinyt kysellä ja jutella näistä asioista enempää hänen kanssaan, kun olin itse kirjoja myymässä ja ehdin muilla ständeillä vain piipahtaa. 

Korujen lisäksi Petra tekee saippuoita ja kylpypommeja, hienoja nekin. 
Ilmeisesti taidot tai ainakin into käsillä tekemiseen on perinnöllistä, 
sillä upeat esittelyhyllyt olivat kuulemma hänen isänsä käsissä syntyneet. 

Kommentit