Suuntana omavaraisuus marraskuu 2023: Säästä sähköä

Tämänkertaisen omavaraistelijoiden yhteispostauksen aiheena on sähkön säästö.
Olen toki kirjoittanut siitä ennenkin, mutta aihe on tärkeä ja aina ajankohtainen. 
Sähköä kannattaisi säästää silloinkin, kun se ei ole huippukallista. 
Tai vaikka se ei olisi kallista ollenkaan!
Energian suhteen emme todellakaan ole omavaraisia. Harva Suomessa on. Meillä on maalämpö sekä sisällä että kasvihuoneessa. Lisäksi on Lassin kehittämä lämmön talteenottojärjestelmä, jossa ilma vaihtuu ilman, että lämpö karkaa sellaisenaan ulos. Kasvihuoneessa on myös maalämpöjärjestelmä. Alatalossa on takka (jota ei käytetä, kun ei koko alataloakaan oikeastaan talvisin käytetä) ja ilmalämpöpumppu, mutta siellä on mahdollisuus käyttää myös sähköpattereita.
Rantasauna lämpiää puilla. 

Päätalossamme on myös keskuslämmitys, vaikka talo on rakennettu jo 1920-luvulla. Taloa on keskuslämmityksen ansiosta mahdollisuus lämmittää myös puilla tai öljyllä. Silloin, kun sähkö on kallista - esimerkiksi juuri nyt - Lassi lämmittää puilla. Maalämpöhän tarvitsee sähköä toimiakseen, vaikkei läheskään sitä määrää kuin suora sähkölämmitys.

Meillä vuosittainen sähkönkulutus on pienempää kuin kenelläkään, jonka sähkönkulutuslukemia olen kuullut. Siihen vaikuttavat tietysti nuo erilaiset järjestelmät, mutta myös arkiset tavat. Jos jossain huoneessa ei olla, ei siellä pidä olla valojakaan. Sähkölaitteita ei ylipäänsä jätetä päälle, jos niitä ei aktiivisesti käytetä. Tämä tietokone on kyllä poikkeus, tämä menee virransäästötilaan, enkä sulje tätä joka kerta poistuessani koneelta. 

Säilönnässä käytämme kyllä pakastintakin, vaikka suosimme kuivatusta, hapatusta ja etikkasäilöntää. Liesi toimii kaasulla. Alatalossa on koirien ruuille - metsästäjiltä saaduille roippeille - oma pakastin, mutta kovilla pakkasilla sen ei tarvitse olla päällä. 

Jos joku huone on käyttämättä useamman päivän, sen lämpötila laitetaan hyvin alhaiseksi. Tällainen on kirjasto-varastohuoneemme sekä yläkerrassa oleva huone, joka lämmitetään lämpimäksi vain silloin, kun siellä yöpyy vierailijoita. 

Tekstiilit pestään vain silloin, kun ne ovat sen tarpeessa, ei todellakaan yhden päivän käytön jälkeen. Ja kone kerätään täyteen pyykkiä ennen kuin se pannaan pyörimään. Keitinvesiä ei valuteta kuumana kraanasta alas, vaan jätetään lämmittämään sisätilaa. Tällaiset pienet käytänteet vaativat vain vähän huomaamista eivätkä tee elämästä sen hankalampaa. 

Sähkön säästäminen on minulle jotenkin ollut aina itsestään selvää. En tiedä, miksi se ei kaikille sitä ole. Olennaista ei ole se, paljonko itse säästän rahaa sähköä säästämällä, vaan se, että kaikissa energiantuotantomuodoissa on ongelmansa, eikä sähköä siksi pidä käyttää turhaan . 

Pidän siitä, että meillä on pörssisähkö ja voin ajoittaa isoimmat käytöt järkevästi. Toki myös osassa muista sähkösopimuksista on järjestelmä, jossa käyttöaikoja järkeistämällä voi säästää. 

Tiedän, että kulutan maailman mittapuussa paljon, mikään pyhimys en luule olevani. Koetan vain toimia tavalla, joka omasta mielestäni on järkevää: olla tuhlaamatta ainakin silloin, kun säästämisestä ei ole itselleni oikeasti mitään vaivaa tai hankaluutta. Mietin myös välillistä kulutustani: vältän ostamasta mitään turhaa.

Tässä vielä linkki yhteen aiempaan postaukseen tästä aiheesta: Energia ja sen säästö mielessä

Suuntana omavaraisuus -sarjassa joukko omavaraistelusta kiinnostuneita kirjoittaa yhdessä sovituista aiheista niin, että päivitykset julkaistaan aina kunkin kuun ensimmäisenä maanantaina kello 9. 
Sarjaa luotsaa Satu Tsajut-blogista. 

Tässä linkit muiden omavaraisbloggaajien tämän kuukauden päivityksiin. Käy lukemassa myös niitä ja muistathan, että me kaikki iloitsemme kommenteista! 

Kommentit

  1. Sähkön säästäminen on kyllä monitahoinen pulma. Pienillä perusasioilla pääsee hyvin alkuun, mutta niillä voi säästää vain tiettyyn pisteeseen asti. Tehokkaammat tavat säästää sähköä vaativatkin jo suurempia rahallisia panostuksia ennenkuin sähkönkulutuksen säästöä voi alkaa syntyä. Ehkä ihmiset eivät näe noita pieniä tekoja riittävän tehokkaita keinoina eikä sähkön säästäminen siksi ole heille niin itsestään selvää. Ajatellaan että se on todellista säästämistä vasta sitten kun se alkaa rahallisesti näkyä kukkarossa.

    VastaaPoista
  2. Todellakin, sähkön ja muun säästäminen on rutiineita. Teillä on kyllä fiksun kuuloiset järjestelmät.

    Satu - Tsajut

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marika Tudeer30.11.23

      Kiitos! Joskus ollaan mietitty tuulimyllyäkin ja koskeen vesivoimalaa... Taitaisivat pilata maisemaa, ja tuskin vesi- ja tuulivoima meillä täällä kuitenkaan mihinkään riittäisi. Koski on pikku liru ja mäennyppylä metsän reunassa.

      Poista
  3. Kuulostaa siltä, että te käytätte sähköä sangen järkevästi, tarpeen mukaan ja ajatuksella. Eipä sitä ihminen sen paremmin energiakulutustaan voisikaan hoitaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marika Tudeer30.11.23

      Joskus ollaan mietitty tuulimyllyäkin ja koskeen vesivoimalaa... Taitaisivat pilata maisemaa, mutta tuskin vesi- ja tuulivoima meillä täällä kuitenkaan mihinkään riittäisi. Koski on pikku liru ja mäennyppylä metsän reunassa.

      Poista
  4. Kyllä välillä pörssisähkön hinnat pistää väkisinkin säästämään sähköä!

    VastaaPoista
  5. Anonyymi30.11.23

    Hyvä kirjoitus

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!