27.4.24

Ikimetsän ystävät auttaa metsien suojelussa

Ikimetsän ystävät ry perustettiin vuonna 2005 Luonnonperintösäätiön tukiyhdistykseksi. Luonnonperintösäätiöhän suojelee suomalaisia metsiä ja muuta luontoa ostamalla luonnon kannalta arvokkaita alueita ja rauhoittamalla ne pysyvästi. Rahansa säätiö saa lahjoituksista ja erilaisista tempauksista kuten taiteilijoiden huutokaupoista. 

 Ikimetsän ystävät ry pyrkii auttamaan Luonnonperintösäätiötä sen työssä Suomen metsäluonnon köyhtymisen vähentämiseksi. Tavoitteena on muodostaa lisää metsäisiä luonnonsuojelualueita, tehdä tunnetuksi ikimetsiä ja muita tärkeitä luonnonalueita ja lisätä niiden arvostusta.

Tänään pidimme Ikimetsän ystävät ry:n vuosikokouksen. Puheenjohtajana jatkaa Jussi Kytömäki, joka on ollut puheenjohtajana jo 9 vuotta. Ensi vuonna on yhdistys täyttää 20 vuotta, ja on hauska yhtymäkohta, että vuosi on myös puheenjohtajan 10-vuotiskausi. Luonnonperintösäätiö puolestaan täyttää jo 30 vuotta.

Hallituksen jäseninä jatkavat Anni Kytömäki, Reijo Salmi, Heini Laitila, Matti Peltonen, Matti Vaittinen, Liisa Näntö ja minä. Uusina mukaan tulivat Riitta-Liisa Kaunisto ja Kati Sihvonen. Varajäseniäkin on: Mira Mäkelä, Minna Nyström ja Timo Alatalo.  

Kokouksessa hyväksyttiin tietysti viime vuoden toiminta ja hyväksyttiin uusi toimintasuunnitelma. Käytännössä yhdistys tukee ja neuvoo metsänomistajia ja metsistä huolestuneita ihmisiä sekä tiedottaa eri tavoin metsien biologisesta, kulttuurisesta ja sosiaalisesta merkityksestä. Isolta osaltaan tämä kaikki tapahtuu erilaisilla messuilla: kirjamessuilla, lääkäripäivillä ja muilla vastaavilla. 

Yhdistys myös etsii sopivia metsiä rauhoitettavaksi. Se tapahtuu maastoselvityksillä ja seuraamalla metsien myynti-ilmoituksia. Näistä alueista vinkataan Luonnonperintösäätiölle, joka käytännössä yleensä tekee hankinnat ja hoitaa käytännön suojelutoimet. 

Näiden lisäksi iso osa toimintaa ovat erilaiset retket suojelualueille. Tänä vuonna on tarkoitus tehdä retket ainakin Kirsi Kunnaksen muistometsään ja Tiitiäisen metsään Ylöjärvelle sekä Jämsän Raksinmäkeen. 

Yhdistys sai vastikään testamenttilahjoituksen, josta ollaan tietysti valtavan iloisia. Muuten varat ovat tulleet lähinnä jäsenmaksuista ja tarvikemyynnistä sekä pienistä lahjoituksista. Nyt kokous päätti myös perustaa rahaston, jonka kautta varojen käyttöä on vastedes selkeämpi hallita. Kaikki lahjoitetut varat käytetään tietysti tarkasti ja suunnitellusti metsien suojelua parhaiten edistäviin kohteisiin. Hallituksen työstä suurin osa on juuri varojen kohdistuksen pohtimista. 

Kaikki aktiivit toimivat vapaaehtoispohjalta. Sihteerille maksetaan pientä palkkaa ja vuokra-, matka- ja toimistokuluja tulee tietysti jonkin verran.   

Myös talkoot ovat osa Ikimetsän ystävien työtä. Tässä kuvassa ollaan rakentamassa patoa Harjun suojelualueelle Lopella. 

Jos metsäluonnon suojelu kiinnostaa sinua, liity ihmeessä Ikimetsän ystävät ry:n jäseneksi! Yhteystiedot löytyvät vaikkapa suoraan tästä: Ikimetsän ystävien yhteystiedot

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!