9.5.24

Lasten ilo saa Arja Niemen jaksamaan


Hunsalalainen Arja Niemi vastaanottaa äitienpäivänä Helsingissä Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitalin kultaristein.

Marika Tudeer

(Juttu on julkaistu Lopen lehdessä 8.5.2024) 

Tasavallan presidentti myöntää vuosittain ansioituneille äideille kunniamerkkejä. Tänä vuonna yksi heistä on Hunsalassa asuva Arja Niemi, jolle ansiomerkkiä esitti kyläyhdistys Pilpalan kylät ry. Kunniamerkin voi saada esimerkillisestä kasvatustyöstä 40 vuotta täyttänyt biologinen äiti, adoptioäiti tai sijaisäiti. Lasten lukumäärä ei ratkaise.

Arja Niemi on ansiomerkistään iloisesti yllättynyt. Juhlaan hän matkustaa jo edellisenä päivänä ja pakkaa mukaansa omalta äidiltään perimänsä kansallispuvun. Kun vielä tyttäret tulevat mukaan juhlaan ja poika toimii kuskina, on lähes koko lähipiiri mukana juhlimassa Arjaa. Palkittavia on kaikkiaan 39. 


Arjan ansiot kasvattajana ovat kohdistuneet sekä omiin lapsiin, hoitolapsiin että vapaaehtoistyössä muihin lapsiin. Omia lapsia hänellä on elossa kolme.

- Olen seitsemän lapseni sydämenlyönnit nähnyt, viittä olen paijannut ja kolmen kanssa elänyt, Arja sanoo.

Esikoinen Juho syntyi vuonna 1984 ja Maria seuraavana vuonna. Seuraavaa eloon jäävää piti odotella lähes yhdeksän vuotta; Anniina syntyi 1994. Arjalle oli aina selvää, että hän halusi hoitaa lapsensa itse kotona. Vain Arjan muutaman sairaalassaolokuukauden ajan Juho ja Maria olivat iltapäivähoidossa koulupäivien jälkeen.

Arjan perhe-elämää varjosti usea keskenmeno ja kahden elävänä syntyneen lapsen menetys. Näistä menetyksistä ja suruista huolimatta Arja onnistui kotona säilyttämään arjen rutiinit ja myönteisen ilmapiirin. Samalla hän esimerkillään opetti muitakin kohtaamaan elämän tuomat vaikeudet.

Arjan lasten mukaan kotona on ollut hyväksyvä ja rakkaudellinen ilmapiiri, jossa on avoimesti puhuttu kaikesta tuomitsematta ketään. Ihmisten keskinäinen tasa-arvo on Arjalle ollut aina vahva periaate kasvattajana. Kaikkia kohdellaan samoin riippumatta ammatista, asemasta tai ominaisuuksista.

Arjalla on maatalousteknikon koulutus, mutta siinä työssä hän ei varsinaisesti ole koskaan toiminut. Hän ryhtyi seurakunnan ”kerhotädiksi” ja vuonna 1980 hän valmistui lastenohjaajaksi. Lasten synnyttyä hän jäi kotiin, ja Anniinan ollessa kolmivuotias hän aloitti perhepäivähoitajana. 20 vuoden työrupeaman jälkeen hän jäi eläkkeelle, mutta jatkaa omien lastenlastensa hoitajana sekä vapaaehtoistyössä partiossa ja seurakunnalla.

- Omat ja vieraat lapset elivät samaa elämää täällä. Minä olin päivä-äiti. Nyt olen ollut varamummo jo usealle ikäluokalle. Ja Pirjetan partion sudenpennuissa on lapsia muiltakin kyliltä kuin täältä Pilpalasta, Arja Niemi sanoo. Hän käy myös säännöllisesti seurakunnan kerhoissa vetäjänä – ilman palkkaa.

Arjan kotiin ovat aina olleet tervetulleita niin sukulaislapset kuin muutkin. Hänelle tärkeitä arvoja ovat luonto, perinteet ja kristillisyys, ja ne ovat näkyneet hänen kasvatustyössään. Sykähdyttävimpiä hetkiä hänelle kasvattajana on ollut, kun hänen polvistuessaan kirkossa ehtoolliselle kummallakin puolella oli vieressä entinen hoitolapsi, nyt jo aikuinen mies.

Arja on helposti innostuva ja aktiivinen. Haastattelua edeltävän yön hän vietti Lopen vanhan kirkon mäellä vahtien elokuvaryhmän kalusteita ja tienaten siten rahaa partiolle. Kyläyhdistyksen tapahtumissa hän uurastaa yleensä keittiöpuolella ja seurakunnan luottamustoimissa hän on ollut pitkään. On hänet toki toimistaan palkittu aiemminkin: kotona on ansiomerkit Martoilta ja seurakunnalta. Partiolta niitä on tullut useitakin, huippuna Pohjantähti-solki, joka on aatemerkki sitoutumisesta partion arvoihin. Valtiolliselta taholta myönnettävä äitienpäivämitali on silti selvästi tervetullut.

- Huhtikuun lopulla tuli iso kirjekuori MLL:ltä. Ihmettelin, mitä ne tähän aikaan joulukalenteria lähettää, mutta myöhemmin avasin kuoren ja eihän se mikään joulukalenteri ollutkaan. On iso kunnia päästä Valtioneuvoston juhlahuoneistoon palkittavaksi, Arja myöntää tyytyväisenä.   

Ansiomerkkihakemuksen perusteluissa kerrotaan, että Arja on pyyteettömästi auttanut kaikessa missä voi ja sitoutunut omalla vapaa-ajallaan kantamaan vastuuta koko kylän elinvoimaisuudesta. Esimerkillään hän on kannustanut muitakin toimimaan oman yhteisön hyväksi ja on pelottomasti tarttunut myös epäkohtiin. Arja on helposti lähestyttävä ja hänellä on kyky huomata apua tarvitsevat.

- Minä vain innostun aina kaikkeen. Se on sellainen uteliaisuus elämää kohtaan, joka saa toimimaan. Ja hymy lapsen kasvoilla saa jaksamaan ja jatkamaan, Arja Niemi sanoo.

Äitienpäivän kunniamerkki, Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitali kultaristein, myönnetään lasten ja nuorten esimerkillisestä kasvatustyöstä sekä perhe-elämän ja vanhemmuuden edistämisestä ansioituneelle. Perusteluna voi olla myös laajemman yhteisvastuullisen kasvatustehtävän toteuttaminen erilaisissa järjestöissä.

Kunniamerkkien jaossa pyritään tasapuolisuuteen niin äitien asuinpaikkojen ja iän kuin esimerkiksi kieli- ja ammattialojenkin suhteen. Ammattikasvattajille merkkiä ei myönnetä. Palkitsemisprosessi kulkee monen vaiheen kautta: esitykset käsittelee ensin aluehallintovirasto, jonka esitysten perusteella sosiaali- ja terveysministeriö tekee esityksen ritarikunnille. Lopullisen myöntämisen suorittaa Tasavallan Presidentti. Kunniamerkit luovutetaan äitienpäivänä valtakunnallisessa juhlassa, jonka järjestelyistä vastaa Mannerheimin Lastensuojeluliitto.

Kuvatekstit: 

Äitienpäivänä palkittava Arja Niemi sanoo, että hänellä on aina mennyt hyvin kaikkien lasten kanssa. Hän on hoitanut niin omia kuin vieraita, useimmiten palkatta.

Arja Niemen luokse kaikki lapset ovat olleet aina tervetulleita. Arjalla on riittänyt aikaa myös vanhusten kerhoille, seurakuntatyölle ja kyläyhdistykselle.

 

 


1 kommentti:

  1. Marika Tudeer9.5.24

    Näissä äitienpäivämitaleissa omien lasten lukumäärällä ei ole merkitystä. Joskus aiemmin muistaakseni palkittiin sellaisia yli 10 lapsen äitejä, mutta nykyisin voidaan palkita sellainenkin, joka ei ole synnyttänyt yhtäkään.

    VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!