Tämän kuukausittaisen omavaraisblogin yhteisaihe on aidat.
Minulla ei ole siitä aiheesta paljoakaan sanottavaa. Meidän pihassa ei ole ainuttakaan aitaa!
Muistan, että pienenä ihailin aitoja. Niihin liittyi jotain nostalgista, hienoa. Tarkoitan siis sellaisia puuaitoja, matalia. Riukuaidat olivat ihan oma lukunsa, siis vielä hienompia. Äitini sen sijaan ei pitänyt aidoista ja ymmärrän hänen perustelunsa.
Ennen muinoin aitojen tehtävä oli lähinnä rajata eläinten laidunalueita ja erottaa piha niistä. Kulkeminen maanteillä oli yhtä veräjien availua ja sulkemista. Laitumet ovat vähentyneet, kun harvalla talolla on eläimiä ja esimerkiksi sikojen ulkolaitumia ei valitettavasti ole juuri kellään, niin kuin ennen oli.
Mutta nykyisin oikeastaan aidat ovat uudelleen tarpeen, olisivat jopa meidän pihassa. Ei nimittäin ole kiva ruokkia peuroja tai rusakoita. Luulisi, että niille riittäisi ruokaa muuallakin kuin meidän työtä vaatineilla kasvimailla. Pavut, joita kylvimme tavallista enemmän, ovat menneet kokonaan rusakoiden suuhun. Peuroja ei vielä tänä kesänä ole näkynyt.
Kukkapenkkeihinkin joskus ennen kaipasin aitoja, mutta nykyisin en paljon hoida kukkapenkkejä muutenkaan. Niiden rönsyiset reunat ja laajeneminen yli rajojen ei minua hirveästi hetkauta. Kukista kyllä pidän, mutta niitähän riittää kesällä kaikkialla, kun vain antaa niiden kasvaa.
Metsissä olen ihaillut kiviröykkiöaitoja. Ne ovat siis merkkejä vanhasta asutuksesta. Mikä valtava määrä työtä niiden rakentamisessa onkaan ollut! Myös risuista rakennetut aidat ovat kivoja, se on järkevä tapa sijoittaa risut. Pitkäikäinenhän sellainen aita ei toki ole, mutta sitä voi kasvattaa vuodesta toiseen.
Mutta mitään näistä meillä ei siis ole. Siirrettävä sähköaita on, mutta se on varastossa. Koirat eivät osanneet sitä varoa, eikä sitä sitten ollut kiva pitää.
Eniten aitaa muistuttava asia puutarhassamme on kiviportaiden metallikaide. Sen rakensivat kaksi ammattikoulussa opiskelevaa tyttöä ja olemme siihen valtavan tyytyväisiä. Toki myös talon portaissa on kaiteet, molemmin puolin taloa.
Mutta juuri enempää minulla ei ole aidoista sanottavaa. Sen sijaan ajattelin keskittyä valokuviin, kuviin puutarhamme tämänhetkisestä tilasta.
Kasvuvyöhyke 1
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/elokuu2024/ Puhetta aidasta, yksi puhuu aidasta, toinen aidanseipäästä, vai miten se sanonta meni?
Kasvuvyöhyke 2
Päiväpesän elämää https://paivanpesanelamaa.blogspot.com/2024/08/suuntanaomavaraisuus-elokuu-2024-aidat.html
Urbanfarming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2024/08/suuntanaomavaraisuus-8-2024.html
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2024/08/pensasaidat-luo-suojaa-omavaraisuus.html
Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2024/08/ruosteista-rautaa.html
Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2024/08/suuntana-omavaraisuus-elokuu-2024.html
Kasvuvyöhyke 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2024-osa-8/(opens in a new tab)
Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/aitaamisen-abc-ja-kuinka-ei-ainakaan-kannata-aidata
Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2024/08/kesan-kuulumisia
Kasvuvyöhyke 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2024/08/04/elokuu-24-aitaaminen/
Hieno vihannes- ja kuva sato! Hyvin kasvaa nuo "erikoisemmatkin" kasvit. Ihme ettei tule ostajia, kun lähiruoka on niin suosittua nykyisin...
VastaaPoista