Joulukalenterikisan vastaukset luukkuihin 21-26

 


Vielä on kuuden kalenteriluukun vastaukset kertomatta. Täältä tulee!


21. Kerro, mikä on Solstrandin rantatontun nimi!
Hienoja vastauksia tuli. Parhaimmillaan niihin liittyi myös hyviä selityksiä. Kaikista nimistä ja selityksistä sai tietysti pisteen. 

22. Mitä puita ovat nämä kaksi?
Omenapuu tunnettiin hyvin, toinen oli vaikeampi. Toinen on tammi. Olisin hyväksynyt sekä pylvästammen, kartiotammen että pelkän tammen. Muutama oikea vastaus tuli!

23. Mikä tai mitkä seuraavista lämmitysmuodoista ei ole käytössä Solstrandissa?
Selostan kohta kohdalta. 
a) aurinkokeräin 
Tämähän meillä ilman muuta on. Moni luulee autokatoksen päällä olevia systeemejä aurinkopaneeleiksi, mutta kyllä ne ovat keräimet. Niillä lämpiää Solstrandin käyttövesi. 
b) ilmalämpöpumppu
Ilmalämpöpumppu meillä on alatalossa, Lassin verstaassa, joka toimii myös valkosipulikuivaamona. Läheskään aina se ei ole päällä. 
c) öljy
Tänne muuttaessamme lämmitys perustui pitkälti öljyyn, vaikka keskuslämmityskattilassa oli mahdollisuus käyttää myös puuta. Öljyä on vielä hiukan jäljellä, koska sitä ei viime vuosina ole käytetty juuri lainkaan, mutta täysin mahdollista se edelleen olisi. 
d) tuloilman maalämmitys 
Tämä on Lassin itse kehittelemä systeemi. 
Maan alla kulkee ilmaputkia, joissa taloon tuleva ilma lämpiää. 
e) tuulivoima
Tuulivoimaakin meille on harkittu. Pienen voimalan pitäisi kuitenkin olla mäen päällä, joka ei enää ole meidän aluettamme. Lisäksi sen tieltä pitäisi varmaan hakata puita. Kokonaisuudessaan järjestelmä ei varmastikaan olisi mitenkään kannattava. (Jos käyttäisimme sähköä lämmitykseen, olisi tuulivoima toki välillisesti käytössä sitä kautta. Se on kuitenkin niin pieni osuus, että luokittelin tämän toiseksi vääristä (eli oikeista) vastauksista. 
f) maalämpöpumppu
Maalämpö on ollut Solstrandissa käytössä jo useita vuosia. 
g) suora sähkölämmitys (lämpöpatterit)
Meillä on muutama lämpöpatteri, joita olemme joskus käyttäneet alatalossa ennen vieraiden yöpymistä sekä kasvihuoneessa myöhään syksyllä, jos hallayö on uhannut. 
h) vesivoima
Vesivoimaakin on meille harkittu: onhan pihassa koski. Kosken virtaama eli voima on kuitenkin niin pieni ja joki on siinä niin matala, ettei vesivoimala siihen varmastikaan voisi onnistua. Lisäksi se tietysti pilaisi meidän maisemamme. (Kosken kuva löytyy esimerkiksi kalenteriluukusta nro 25.) 
i) puu
Kuten kohdassa c) kävi ilmi, meillä on pannuhuoneessa puukattila. Siellä on tuli tälläkin hetkellä, joulupäivän aamuna, kun pakkasta on ulkona toistakymmentä astetta. 
Solstrand on ollut ensimmäisiä taloja, joissa on ollut keskuslämmitys. Talo on rakennettu vuonna 1929, ja talon on suunnitellut arkkitehti Jalmari Peltonen, josta myöhemmin tuli mm. Maatilahallituksen yliarkkitehti. Se selittää moisen edistyksellisyyden. Maalämmön tullessa 2010-luvulla suurin osa vanhoista pattereista jouduttiin valitettavasti uusimaan. 

Oikeat vastaukset olivat - siis ne vaihtoehdot, joita Solstrandissa ei ole käytössä - 
e ja h eli tuuli- ja vesivoima. 

24. Keksi saunatontulle nimi. 
Lisäksi kysymysosio: 
Mistä tämä tonttu on kotoisin? Miten se siis on tullut meille ja meidän saunaamme?
Hienoja vastauksia! Kaikki vastaajat saivat pisteen. 

Toinen kysymysvaihtoehto:
Mitä Pikku Iita sai lahjaksi jouluna 1923?
Joulun 1923 Iita sai lahjaksi äidin tekemät tumput ja Juho-sedältä puurolautasen, lusikan ja pulmakuution, kaikki Juho-sedän itse puusta veistämiä. Itse hän antoi äidille joulukoristeen ja patalapun ja Juho-sedälle kaulaliinan, jotka hän oli tehnyt koulussa. 
Kyseessä on tietysti jouluaatto kirjastani Lähteen rannalla elämä. Kyseisen kappaleen voi lukea tästä erillisestä postauksesta: 

25. Mikä lintu on kuvassa?
Kyseessä on ns. Marikan lintukuva, joita aiemmin julkaisin enemmänkin. Jos ei tietäisi, että kuvassa on lintu, ei sitä varmaankaan huomaisi; aina ei huomaa vaikka tietääkin. Tässä kuvassa kuitenkin on koskikara. Sen arvaaminen oli helppoa, kun katsoo vuodenajan ja ympäristön. Koskikara viihtyy joka talvi meidän koskessamme, ja sitä on hauska seurailla ja yrittää valokuvata. Mustavalkoisella koskikaralla onkin ihmeen hyvä suojaväri. 

Tässä olivat kaikki vastaukset joulukalenterikisaan. Kunkin luukun kohdalle lisään kommentteihin kyseisen päivän pisteet, kunhan ehdin. (Tätä en tietenkään voinut tehdä etukäteen.) 
Yhteenlasketut pisteet määrittävät voittajan. 

Kommentit