Rannan Arvi muistelee, osa 4: Hunsalan Toverit


Heinäkuun puolivälissä 2023 vietettiin Hunsalan työväentalolla isosti talon 111-vuotisjuhlaa. 
Juhlimassa oli myös Rannan Arvi mukanaan hieno lahja: aito Hunsalan Toverit. -kyltti.

Arvi sanoi olevansa yhä Hunsalan Toverien jäsen, sillä ei hänen jäsenyyttään ole koskaan lakkautettu. Sen sijaan Hunsalan Toverit on kyllä lakkautettu, se jatkaa elämäänsä Salonkylän Sisuna, joka oli Hunsalan Toverien alaseura. Hunsalan Toverit oli siis Arvin mukaan tavallaan kantaseura. 

Arvi Ranta kertoi kylttiään kannatellen, että Hunsalan Toverit oli Työväen Urheiluliiton eli TUL:n alainen urheiluseura, jonka vetäjänä toimi Hunsalan kaupan myymälänhoitaja Oiva Friman. 

Itselleni oli yllätys, että TUL toimii edelleen. Perehdyin hieman asiaan ja opin, että TUL perustettiin vuonna 1919, kun SVUL (Suomen Voimistelu- ja Urheiluliitto) oli erottanut kaikki punaisten puolella olleet seurat ja jäsenet sisällissodan jälkeen. SVUL siis oli erottanut syksyllä 1918 seurat, jotka olivat osallistuneet sisällissotaan hävinneellä puolella tai jos yli puolet seuran jäsenistä oli tuomittu 'osanotosta kapinaan'.

1920- ja 1930-luvuilla TUL:n urheilijat toimivat vain keskenään. Esimerkiksi olympialaisiin pääsi vain SVUL:n edustajia. 

Vuonna 1993 SVUL lakkautettiin ja syntyi Suomen Liikunta ja Urheilu. Silloin TUL menetti keskusjärjestöasemansa ja maajoukkuetoiminnan. Sen seurat liittyivät lajiliittoihin. TUL on siis kuitenkin edelleen olemassa vaikkakin ilman huippu-urheilua.  Sillä on keskustoimisto Helsingissä ja eri puolilla Suomea 15 piirijärjestöä. 
TUL:n III liittojuhlat sodan jälkeen kesällä 1946 olivat merkittävä urheilujärjestön voimannäyte. Tapahtumasta julkaistiin postimerkki.
Arvi Ranta liittyi Hunsalan Tovereihin jo pikkupoikana, mutta jäsenkortin sai vasta 12-vuotiaana. "Se oli kova sana se jäsenkortti, kun sen sai", Arvi kertoi. 

"Joka työväenyhdistyksellä eli jokaisella työväentalolla yleensä oli oma urheiluseura", Arvi sanoi.

Arvi Ranta lahjoitti tuomansa kyltin työväentalolle eli Hunsalan työväenyhdistys Kajastukselle. Mistä hän sitten oli kyltin saanut? 

"Serkkulikka asuu Tampereella ja oli käynyt ystävänsä luona Hämeenlinnassa Suomen Kasarmin kirpputorilla. Sieltä se tämän kyltin löysi ja lähetti kuvan puhelimella minulle. Vasta parin kuukauden kuluttua menin itse kysymään kylttiä sieltä. Se oli nostettu sinne korkealle ja minä sen lunastin takaisin tänne talolle. Tänne se kuuluu", Arvi Ranta sanoi. 

Tässä suora linkki postaukseen Hunsalan 111-juhlasta:

Repullinen kukkia Hunsalan työväentalolle. 

Kommentit