Lähiruoka kasvattaa suosiotaan

Yhä useampi haluaa lähellä tuotettua ruokaa. Ihmiset tahtovat tietää ruokansa alkuperän, suosia paikallisuutta ja vähentää kuljetusmatkoja ja välikäsien määrää ruokaketjussa. 
Vaikka suoramyynti lyhentää jakeluketjua, hinta on harvoin syy suosia lähiruokaa. Pientuottaja ei yleensä pysty kilpailemaan hinnoilla. Yhteen tai muutamaan kasviin keskittyvä viljelijä voi tuottaa ruokaa monin verroin pienemmin kustannuksin kuin pikku tilkkuja käsin kuokkiva.

Iso tilallinen taas ei välttämättä edes tahdo tai pysty myymään tuotteitaan itse omalta tilalta. Myyntivalmiudessa oleminen vie aikaa ja vaivaa ja tuottaa niukasti. Kannattavampaa on olla sopimusviljelijä ja käyttää välittäjiä.

Läheskään kaikki eivät Lopella viljele itse edes osaa ruoastaan. Silti moni tahtoo suosia paikallista. Suoramyyntitiloja on useita ja pieniä tilamyymälöitäkin muutama. Niihin on koottu lähiviljelijöiden tuotteita, koska ei tietenkään ole järkevää, että kuluttaja ajaisi hakemaan joka tuotteen eri paikasta.

Monen tilamyymälän asiakkaista valtaosa on muilta paikkakunnilta, mutta harva ajaa paikalle vain käydäkseen ostoksilla. Yleensä he ovat kyläilemässä tai mökkimatkalla tai ovat muuten tulleet viettämään päivän maalla. Lopella käy paljon luontomatkailijoita, joita matkan varrelle osuneet lähiruokamyymälät ilahduttavat.

Iso osa ruokamyynnistä on kausittaista. On pieniä marjatiloja ja vihannesviljelmiä. Tienvarsien mansikanmyyntikyltit ja hernekojut vähentävät kuljetusmatkoja minimiin. Kuljetuskustannusten kasvu polttoaineiden hinnannousun myötä saattaa jatkossa pienentää eroa markettiruoan ja suoramyynnin hinnoissa. 

Harva maaseudullakaan käy enää ostamassa ruokaansa naapurista kuten ennen vanhaan. Osasyy siihen on luvissa ja viranomaismääräyksissä. Esimerkiksi kananmunia ei saa myydä ilman salmonellatutkimuksia, jotka nostavat munien hinnat huimiksi. Kananmunan tuottaminen pientilalla kun maksaa jo muutenkin moninkertaisesti suurkanalatuotantoon verrattuna.

Lihan ja maidon suoramyynti on mahdollista, muttei ihan vaivatonta, joten niitä harvalta tilalta saa. Kysyntää kyllä on.

On mielenkiintoista nähdä, miten lähi- ja suoramyynnin käy tulevaisuudessa. Itse uskon, että niiden osuus tulee lisääntymään. Ruokaa tuotetaan nykyisin yhä enemmän myös kaupungeissa: on parveke-, katto- ja jopa sissiviljelmiä puistoissa. Kenties Lopellekin vielä joskus tulee puutarhapalstoja kerrostaloasukkaille. Parasta lähiruokaa on se, joka syödään siellä missä se on tuotettukin. 

Kirjoitus on julkaistu Lopen lehdessä 22.9.2022.
Tässä linkki tämänvuotisesta Lähiruokapäivästämme kertovaan päivitykseen: 
Ja rääppiäispäivään:

Kommentit