Suuntana omavaraisuus syyskuu 2023: Elämänmuutokset

Tämänkertaisen omavaraistelijoiden yhteisbloggauksen aihe on aika synkkä. Elämänmuutokset voisivat olla myönteisiäkin, mutta nyt on kyse nimenomaan varautumisesta ikäviin elämänmuutoksiin. Aiheena ovat esimerkiksi ikääntyminen ja sairastumiset, tapaturmat ja tulipalot omavaraistaloudessa.


Aihe on tietysti mitä tärkein. Ainahan pitäisi varautua siihenkin, että jotain ikävää tapahtuu, vaikka olisi kuinka positiivinen luonne. Ja itse en kyllä ole: olen taipuvainen pelkäämään kaikkea ja näkemään uhkia. En näe vaaroja ihan samassa mitassa kuin siskoni, mutta paljon kuitenkin. 

Parhaimmillaan se myös tarkoittaa sitä, että ennakoi ja ehkäisee katastrofit. Mutta kaikkea ei voi estää. Elämä on arvaamatonta. Siihen liittyy tämäkin: Muista että kuolet

Pienempiäkin riskejä on kuin kuolema. Jalka voi katketa, voi sairastua tai... tai... Ei, ei niitä tahdo miettiä. Silti olisi järkevää varautua.

Nykyinen elämämme täällä Solstrandissa on työteliästä ja melko fyysistä. Tiedämme, että vanhenemme, emmekä voi asua täällä loputtomiin. Monia portaita sisältävä talo korkealla mäellä kaukana naapureista saati taajamista - ei, olemme asennoituneet niin, että jossain vaiheessa täältä on lähdettävä. Se on hyväkin tieto. 
Ei pidä kiinnittyä liikaa ulkoiseen. On hauskakin ajatella erilaisia mahdollisuuksia. Nyt on hyvä elää näin, mutta muitakin tapoja on. Voi olla hienoa asua lähellä muita, käydä kulttuuririennoissa ja tavata ihmisiä. 

Siksi olemme myös jo katselleet muunlaisia asumiskohteita. Yhteisöasuminen kiinnostaisi. Unelmien asumismuoto olisi jonkinlainen mukavien ihmisten yhteisö, jossa olisi oma rauha mutta naapurien tuki tarvittaessa. Ympärillä olisi mahdollisuus nauttia myös luonnosta ja viljellä ja kasvattaa edes jotain omien kykyjen mukaan. Olisi joukkoliikenne, mahdollisuus terveyspalveluihin kohtuullisen lähellä, silti luonto ja metsä ympärillä. 
Syksy on varautumista tulevaan talveen. Tässä tämän päivän kuva: hautumassa on tomaatteja ja kantarelleja. Vieressä odottaa kolmattakymmentä purkkia skeippisäilykettä etikettejä ja kellariin vientiä. 
Tätä varautumisaihetta liippaavia kirjoituksia olen toki tehnyt usein ennenkin. 
Esimerkiksi nämä: Omavaraisuuden kasvattaminenTämä postaus oli jälleen osa Suuntana omavaraisuus -yhteisbloggaussarjaa. Uudet, yhdessä sovituista aiheista kirjoitetut päivitykset julkaistaan aina kuukauden ensimmäisenä maanantaina klo 9.00
#suuntanaomavaraisuus -postauksia luotsaavat Satu (www.tsajut.fi) ja Heikki (www.korkeala.fi).
Käy lukemassa myös muiden omavaraisbloggareiden kuukauden päivitykset. Suorat linkit tässä:

Kommentit

 1. Marika Tudeer, Pilkkeitä Pilpalasta4.9.23

  En ymmärrä tätä Bloggeria. Nytkään se ei antanut korjata noita fonttikokoja, vaikka moneen kertaan yritin. Tekstin koko siis vaihtelee, enkä ymmärrä miksi.

  VastaaPoista
 2. Melkein haistoin kantarellit ja tomaatit tänne ruudun toiselle puolelle, nam! Hyvä asenne tuo, että erilaiset mahdollisuudet ovat kiinnostavia eikä uhka, samaa ajattelen minäkin.

  VastaaPoista
 3. Mulla sekoili Blogger samalla tavalla, kun kirjoitin postausta.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!