Viime vuonna joku onneton poltti Pilkuttimen laavun. Nyt siellä on uusi, hieno laavu. Loppi osaa kyllä hienosti pitää huolta luontokohteittensa rakennelmista. Tämäkin on tosi taitavasti tehty.
18.6.22
Kesä, kanat ja kukat (kuvablogi)
Viime vuonna joku onneton poltti Pilkuttimen laavun. Nyt siellä on uusi, hieno laavu. Loppi osaa kyllä hienosti pitää huolta luontokohteittensa rakennelmista. Tämäkin on tosi taitavasti tehty.
17.6.22
Männynkerkkähillo on harvinainen erikoisuus
12.6.22
Ylpeydellä kylästä
Villit vihreät vitamiinit – ilmaista ruokaa luonnosta
Villivihannesten käytöstä on viime vuosina tullut valtavirtaa. Harva on enää tietämätön siitä, että luonnosta löytyy monenlaista hyvää syötävää aivan ilmaiseksi.
Villivihannesten käyttö on helppoa. Aluksi voi vaikkapa suhtautua niihin yrtteinä – aiemmin puhuttiinkin usein villiyrteistä. Pikku hiljaa määrää ja valikoimaa voi laajentaa niin, että villiruoka onkin ateriassa pääroolissa eikä vain mausteena.
Parasta keruuaikaa on alkukesä, mutta satoaikaa voi hyvin jatkaa jopa pitkälle syksyyn. Toki osa villiruoasta on kerättävissä vain keväällä, esimerkiksi kuusenkerkät tai pihlajansilmut. Sen sijaan vaikkapa nokkosen ja vuohenputken satokausi on pitkä ja sitä voi jopa itse jatkaa leikkaamalla kasvustot välillä matalaksi.
Kasvien myrkyllisyyttä ei juurikaan tarvitse pelätä. Hyvä yleisohje on, että mitään ei kannata kerätä rannasta, sillä Suomen luonnon myrkyllisin kasvi, myrkkykeiso, kasvaa rantavedessä. Toista myrkyllistä putkikasvia, myrkkykatkoa, ei yleensä kukaan edes söisi, niin pahalta se sekä haisee että maistuu.
Mutta tietysti on syytä varmasti tunnistaa lajit, joita syö. Vuohenputki, yleinen herkku, on putkikasvi sekin, mutta sen oppii äkkiä tunnistamaan ja erottamaan muista.
Moni hyvä villivihannes on puutarhan rikkakasvi. ”Hortan” syöminen siis auttaa myös suhtautumaan rikkakasveihin myönteisesti.
Kasvit neuvotaan usein poimimaan aamulla, jolloin ne ovat aromaattisimmillaan. Mutta turhan tarkka ei tarvitse olla, hyviä ne ovat milloin hyvänsä.
Ruokareseptejä - tai sitten ei
Joskus ihmiset odottavat ruokaohjeita voidakseen aloittaa villivihannesten syönnin. Valmiita reseptejä löytyy helposti, mutta helpompaa on vain lisätä tuoretta vihreää omien, tuttujen keitostensa joukkoon, vaikkapa keittoihin, patoihin ja piirakoihin. Pikku hiljaa voi sitten itse kehitellä omaan makuun sopivia reseptejä, joissa horta ei enää ole mukana lisänä vaan pääraaka-aineena.
Salaatiksi sopivia eli siis raakana lisukkeena toimivia kasveja ovat esimerkiksi peltokanankaali, maitohorsma, vuohenputki ja pihatähtimö.
Säilömistavoista paras on kuivaus. Ellei omista kuivuria, kasvit on helppo kuivata saunan lauteilla tai ihan huoneenlämmössä voipaperin päällä tai yksinkertaisesti roikkuvina nippuina. Rapisevan kuivat kasvit voi sitten murskata viherjauheeksi purkkiin tai paperipussiin.
Viherjauheeksi kannattaa sekoittaa eri kasveja, jotta välttyy minkään yhden kasvin yliannostukselta. Esimerkiksi koivu on diureetti, jonka liikakäytöstä voi olla haittaa, joskaan ei varsinaista vaaraa.
Viherjauhetta on helppo sirotella ruokaan kuin ruokaan tai vaikka juomaan. Se sopii hyvin esimerkiksi smoothieihin.
Varsinaisen ruoka-ainekäytön lisäksi kannattaa muistaa erilaiset mausteöljyt, siirapit, yrttivoi ja yrttisuolat. Pestoon sopivat melkein mitkä tahansa villivihannekset.
Yleensä syötävistä kasveista voi hyödyntää muutkin osat kuin vain lehdet: esimerkiksi orvokin tai maitohorsman kukat sopivat syötäviksi koristeiksi ja lisäävät samalla ruoan terveellisyyttä.
8.6.22
Hääpäiväkohteena Tammela
6.6.22
Suuntana omavaraisuus 6: Keräilijät
Tämänkertaisen Suuntana omavaraisuus -yhteisbloggauksen aiheena on sienestys, marjastus ja villivihannekset. Aihe on blogissani usein esillä, mutta eihän siitä voi liikaa kirjoittaa: on tuo keräily kaikkinensa niin mukavaa ja vielä järkevääkin. Sitä paitsi aihe on äärettömän laaja. Nyt teen siitä vain eräänlaisen pikayhteenvedon.
Olemme keräilijöitä, Lassi ja minä. Iso osa ravinnostamme tulee suoraan luonnosta.
Keräilyvuosi alkaa huhtikuussa, kun ensimmäiset vihreät ovat poimittavissa puutarhassa. Tässä kuva tämän vuoden huhtikuulta:
Kasvuvyöhyke 1
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/kerkka/
Kasvuvyöhyke 2
Oma tupa, tontti ja lupa https://omatupajatontti.blogspot.com/2022/06/puolukan-puolesta.html
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2022/06/helppoa-omavaraisuutta-parvekkeella.html
Kasvuvyöhyke 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2022-osa-6/
Evil Dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=16445
Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/mehästä-kohti-omavaraisuutta
Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2022/06/suuntana-omavaraisuus-6-keruutuotteiden.html
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2022/06/suuntana-omavaraisuus-osa-6-luonnosta.html
Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2022/06/omavaraisempaa-elamaa-2022-osa-2.html
Varmuusvara https://varmuusvara.blogspot.com/2022/06/kesakuun-ensimmainen-maanantai.html
Kasvuvyöhyke 4
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2022/06/unelmana-omavaraisempi-elama.html
Kasvuvyöhyke 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2022/06/06/kesakuu-22-kerailytalous