18.6.22

Kesä, kanat ja kukat (kuvablogi)

Kesä on kulunut äkkiä, mutta toisaalta tuntuu siltä kuin kesä olisi jatkunut jo todella pitkään. Tuntuu yllättävältä, että lomani alkoi vasta kaksi viikkoa sitten. Oikeasti siitä alkoi tietysti rankka työnteko: kasvimaalla on riittänyt työtä aamusta iltaan ja enemmänkin olisi, kun vain ehtisi tehdä. 
En suinkaan aherra koko ajan, mutta olisi kyllä hienoa ehtiä välillä vain oleilla ja vaikka lukea kirjaa. Sadepäivänä mielelläni katsoisin televisiota. Nyt on tietokoneella tehtäviä juttuja kertynyt kuitenkin niin paljon, että tämä päivä taitaa kulua koneen ääressä. 
Blogiakin tahdon päivittää, sillä tallessa on useita kuvia, joita tahdon jakaa. Tämä telkkäpoikue asuu rannassamme. Ihania ovat! Tiedän, etteivät kaikki poikaset millään voi aina selvitä aikuisuuteen, silti toivon että nämä välttyisivät joutumasta ruoaksi. Yhtenä päivänä näimme saukon saalistamassa; silloin emotelkkä ilmeisesti osasi harhauttaa sen pois. Hauen saaliiksi näin isot poikaset tuskin enää joutuvat, mutta voi olla että joku tai jotkut niiden sisaruksista ovat jo joutuneet. 

Ruokaa saukko ja haukikin tarvitsevat, silti tällaiset suloiset poikaset hellyyttävät toivomaan niille parasta. 
Muutamana päivänä olen tehnyt muutakin kuin maatöitä. Kirjoittajaryhmän kanssa teimme retken Pilkuttimen laavulle. Oli mukava päivä. 

Viime vuonna joku onneton poltti Pilkuttimen laavun. Nyt siellä on uusi, hieno laavu. Loppi osaa kyllä hienosti pitää huolta luontokohteittensa rakennelmista. Tämäkin on tosi taitavasti tehty. 

Mehän suunnittelimme omalle pihallemmekin laavua vielä viime kesänä, mutta se taitaa jäädä haaveeksi.
Kukot ja kanat ovat saaneet kulkea vapaana. Istutuksethan toki ovat vaarassa. Osan istutuksista Lassi ympäröi lampaiden sähköaidalla; en ole varma, pitääkö se oikeasti kanat poissa sieltä. Toiveena on, että myös peurat välttelisivät aitaa, mutta sekin saattaa olla turha toive. 
Tänään viimein sataa. Siivekkäiden sakki oli hiljaista porukkaa, mutta eivät menneet sisäänkään. 

17.6.22

Männynkerkkähillo on harvinainen erikoisuus

Männynkerkkähillo porisee, purkit ovat uunissa ja kannet kiehuvat kattilassa. 

Männynkerkkien käyttö on ihmeen harvinaista. Netistäkin löytyy tietoa suhteellisen vähän verrattuna kuusenkerkkään, jota käytetään jo melko yleisesti.

Mutta kun on tehnyt männynkerkkähilloa, voi ymmärtää muutaman syyn käytön harvinaisuuteen. Männynkerkissä on nimittäin huomattavasti enemmän pihkaa kuin kuusenkerkissä. Ja se ei sitten hevin irtoakaan käsistä tai astioista. Valmiissa tuotteessa tahmaisuutta ei tarvitse pelätä sen enempää kuin hilloissa tai siirapissa yleensäkään, mutta keruu ja käsittely ovat työläitä.

Toinen syy männynkerkkien vähäiseen käyttöön on niiden saatavuus. Aika harvalla on pihassaan nuoria mäntyjä, joiden ei tarvitsisi kasvaa. Kerkkien keruu haittaa kasvua, se on selvä. Niiden keruu ei tietenkään kuulu jokamiehenoikeuksiin, eli toisten puista ei kerkkiä saa ottaa.

Meillä on pihassa useita mäntyjä, joiden ei voi antaa kasvaa. Poimittavaa siis riittää. Käytämme kerkkiä eri tavoin. Käpyhilloakin kokeilisimme, mutta tänä vuonna käpyjä on niukasti. Vanhat kävyt eivät tietenkään kelpaa, vaan vain nuoret, pehmeät, vihreät kävyt. Olemme syöneet niitä pataruoan seassa, mutta hillo on vielä kokeilematta. Sellaista käytetään ainakin Ukrainassa.
Itse asiassa emme tehneet hilloa vaan marmeladia. Hyytelöimisaineena oli agar-agar, tilasimme luomu-agar-agaria ison määrän. 

Männynkerkkämarmeladi sai nimekseen Petäjäinen. Sen  seurauksena kuusenkerkkämarmeladikin sai oman nimen: Näreinen. 

Männynkerkkähilloa tuli nyt runsaat kaksi litraa, kymmenkunta purkkia. Voi olla, ettemme tee enempää tänä vuonna. Tuoreita kerkkiä voimme syödä grillattuna rantanuotiolla, mutta hilloajan tahmeat sormet riittävät tältä erää.

Toisaalta aloimme jo ideoida uudenlaista, grilliruokien oheen sopivaa lisuketta. Kerkkiä, chiliä, suolaa, öljyä... mitähän muuta? 

12.6.22

Ylpeydellä kylästä

Eilen vietettiin Avoimet kylät -päivää. Lopellakin tapahtui monenlaista.

Läyliäisillä oli Immin päivän markkinat, joiden yllätysohjelmana Hämeen kylät ry. julisti Läyliäisten kylän Hämeen Vuoden kyläksi 2022. Kyseessähän on arvonimi, jonka Pilpalan kylät (Hunsala, Pilpala ja Teväntö) saivat viime vuonna. 
Minulla oli ilo ja kunnia olla mukana raadissa, joka valitsi meidän kylillemme seuraajan. Valinta oli kovin helppo. Tosin tällaisissa valinnoissa yleensä otetaan historia huomioon sikäli, etteivät palkitsemiset aina menisi samoille suunnille. Kanta-Hämeessä on 150 eri kylää, joten on tietysti hassua, että naapurikylät voittavat peräjälkeen. Mutta olisi ollut epäreilua, jos Pilpalan viimevuotinen voitto olisi estänyt Läyliäistä voittamasta nyt. 
Yksi vähän ikävä juttu näissä palkitsemisissa on, että ne pitää pitää salaisuutena aina julkistamiseen saakka, ja itse päätöskin tehdään vasta myöhään keväällä. En siis voinut mainostaa asiaa etukäteen. Veikkaan, että aika monelta meni juhlistaminen ohi vielä paikallakin, vaikka puhujilla olikin äänentoistolaitteet käytössään. Puhujina olivat Hämeen kylien, kunnan ja maakuntaliiton edustajat ja sitten minä vielä onnittelin Pilpalan puolesta. 

Viime vuonna meidän vastaavassa tapahtumassamme läsnäolijoille tarjottiin kahvit ja kakut. Se olisi ollut Läyliäisissä hankalaa, joten he olivat päätyneet tarjoamaan pehmikset. Pehmiksen sai kadun toiselta puolelta lipukkeella, joita oli jaossa Hämeen kylien ständillä. 

Tässä linkki kuvaukseen meidän viimevuotisesta juhlasta: 
https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2021/07/yhta-juhlaa-tai-kolmea-osa-2-pilpala-on.html

Vuoden kylä -tiettelin julkistaminen tapahtuu siis vasta kesällä, ja näin ollen tittelin hyödyntäminen jää vähän vajaaksi. Jos voitosta tiedettäisiin ja sen voisi julkistaa jo heti tammikuussa, ehdittäisiin asiasta ottaa enemmän hyötyä irti.


Pilpala sai viime vuonna melko paljon huomiota julkisuudessa. Sitä yritettiin hyödyntää myös uusien asukkaiden saamisessa. Minäkin mainostin eilen myyntipöydälläni Pilpalan kyliä samalla kun myin Syrjä-seuran hyväksi pihkavoidepurkkeja. Tuotto siis menee Syrjän talon remonttiin. Myyntipöydälläni oli myös kirjoja, villivihannessäilykkeitä, taimia ja maa-artisokkaa. 

Pöytäni vain sijaitsi alueen perimmäisessä nurkassa ison vaatemyyjän takana, joten kovin monta kävijää ei pöydän ääreen eksynyt. Siskoni tuli puoliltapäivin Helsingistä ja soitti sitten minulle kysyen, joko olin lähtenyt, kun ei minua löytynyt alueelta mistään. 

Mutta ehkei yleisöä muillakaan ständeillä ollut kovin paljon. Useimmat myyjät alkoivat purkaa kojujaan ja lähteä paikalta jo aikaa ennen tilaisuuden päättymistä, kun ei väkeä ollut. Yritin sinnitellä loppuun asti, mutta aloin sitten pakata kymmentä vailla. Sain kyllä myytyä kolme pihkavoidepurkkia, kaikki maa-artisokat, muutaman taimen, pari kirjaa ja säilykepurkinkin, joten ihan turhaan en lopulta ollut pöytääni pystyttänyt. Kiitos kivoille ostajille!

Kotona ehdimme syödä kosken rannassa ja käydä kävelyllä koirien kanssa. Siskoni lähti kotiinsa Helsinkiin ja minä ja Lassi Liitontalolle karaoketanssien makkaranmyyntiin. Avoimet kylät -päivän tapahtumia olivat Pilpalassa Liitontalon karaoketanssit, verkkotapahtumana Pilpalan-Hunsalan kyläkävely Citynomadissa ja vielä kyläpodcast Youtubessa.  

Lassi piti siis makkarakojua Liitontalon pihalla. Minä myin osan aikaa myin lippuja, joita menikin illan mittaan harvinaisen paljon! Väki oli nyt hienosti liikkeellä, saimme kivasti tuottoa Liitontalon ylläpitoon. Ja ihmisillä tuntui olevan hauskaa. 

Eiliseen mahtui vielä muutama muu ilahduttava asia. Läyliäisillä perääni juoksi lukija, joka kysyi, milloin viimein saadaan jatkoa Lähteen rannalla elämä -kirjaan. Hän sanoi, että Lähteen rannalla elämä on yksi parhaita kirjoja, mitä hän on koskaan lukenut, ja hän lukee paljon. 

Kerroin, että tarinan jatko on kyllä elänyt mielessäni, mutta kirjoittaminen ja kirjaksi saaminen on iso urakka. "Jaksan kyllä odottaa, kunhan se vain tulee", sanoi hän. Se tietysti lämmitti mieltäni. 

Eilen julkaistiin myös ensimmäinen osa Hämeen uutta kyläpodcast -sarjaa. Siinä Lassi ja minä puhumme suhteestamme ruokaan, viljelyyn ja villivihanneksiin, maallemuuttoon ja kanojen hoitoon. Kyläpodcastin teosta kirjoitin blogissa keväällä, linkki kirjoitukseen tässä: 

Hauska yhteensattuma, että tuossa postauksessa ollaan myös sekä Läyliäisillä että Pilpalan Liitontalolla. Toistanko itseäni? Elämä toistaa itseään? 

Kyläpodcast on tosi pitkä. Äänitimme siihen myös kukon kieuntaa, sadepisaroita ämpärissä, tulen rätinää, askelia hiekkatiellä ja linnunlaulua. Ne oli tarkoitettu "sivunvaihdoiksi" eli väliääniksi, mutta jostain syystä Iida ei ole saanut niitä mukaan, sääli. 

Ja sitten vielä linkki tuohon podcastiin. Katsotaan, onnistunko linkittämään sen: 
https://www.youtube.com/watch?v=QJWaga0JKVI

Eipä tainnut tulla linkkinä. Mutta se löytyy helposti vaikkapa Googlen kautta näilläkin tiedoilla: Hämeen kylillä - Jakso 1 - Villiä ja kasvatettua lähiruokaa.

Kerro ihmeessä, jos jaksat kuunnella sen ja mitä tykkäsit! Muutkin palautteet ilahduttavat. Jaksoitko lukea tämän blogikirjoituksen loppuun asti? 

Villit vihreät vitamiinit – ilmaista ruokaa luonnosta


Villivihannesten käytöstä on viime vuosina tullut valtavirtaa. Harva on enää tietämätön siitä, että luonnosta löytyy monenlaista hyvää syötävää aivan ilmaiseksi.

Villivihannesten käyttö on helppoa. Aluksi voi vaikkapa suhtautua niihin yrtteinä – aiemmin puhuttiinkin usein villiyrteistä. Pikku hiljaa määrää ja valikoimaa voi laajentaa niin, että villiruoka onkin ateriassa pääroolissa eikä vain mausteena.

Parasta keruuaikaa on alkukesä, mutta satoaikaa voi hyvin jatkaa jopa pitkälle syksyyn. Toki osa villiruoasta on kerättävissä vain keväällä, esimerkiksi kuusenkerkät tai pihlajansilmut. Sen sijaan vaikkapa nokkosen ja vuohenputken satokausi on pitkä ja sitä voi jopa itse jatkaa leikkaamalla kasvustot välillä matalaksi.

 

Kasvien myrkyllisyyttä ei juurikaan tarvitse pelätä. Hyvä yleisohje on, että mitään ei kannata kerätä rannasta, sillä Suomen luonnon myrkyllisin kasvi, myrkkykeiso, kasvaa rantavedessä. Toista myrkyllistä putkikasvia, myrkkykatkoa, ei yleensä kukaan edes söisi, niin pahalta se sekä haisee että maistuu.

Mutta tietysti on syytä varmasti tunnistaa lajit, joita syö. Vuohenputki, yleinen herkku, on putkikasvi sekin, mutta sen oppii äkkiä tunnistamaan ja erottamaan muista.

Moni hyvä villivihannes on puutarhan rikkakasvi. ”Hortan” syöminen siis auttaa myös suhtautumaan rikkakasveihin myönteisesti.

Kasvit neuvotaan usein poimimaan aamulla, jolloin ne ovat aromaattisimmillaan. Mutta turhan tarkka ei tarvitse olla, hyviä ne ovat milloin hyvänsä.

Ruokareseptejä - tai sitten ei

Joskus ihmiset odottavat ruokaohjeita voidakseen aloittaa villivihannesten syönnin. Valmiita reseptejä löytyy helposti, mutta helpompaa on vain lisätä tuoretta vihreää omien, tuttujen keitostensa joukkoon, vaikkapa keittoihin, patoihin ja piirakoihin. Pikku hiljaa voi sitten itse kehitellä omaan makuun sopivia reseptejä, joissa horta ei enää ole mukana lisänä vaan pääraaka-aineena.

Salaatiksi sopivia eli siis raakana lisukkeena toimivia kasveja ovat esimerkiksi peltokanankaali, maitohorsma, vuohenputki ja pihatähtimö.

Säilömistavoista paras on kuivaus. Ellei omista kuivuria, kasvit on helppo kuivata saunan lauteilla tai ihan huoneenlämmössä voipaperin päällä tai yksinkertaisesti roikkuvina nippuina. Rapisevan kuivat kasvit voi sitten murskata viherjauheeksi purkkiin tai paperipussiin.

Viherjauheeksi kannattaa sekoittaa eri kasveja, jotta välttyy minkään yhden kasvin yliannostukselta. Esimerkiksi koivu on diureetti, jonka liikakäytöstä voi olla haittaa, joskaan ei varsinaista vaaraa.

Viherjauhetta on helppo sirotella ruokaan kuin ruokaan tai vaikka juomaan. Se sopii hyvin esimerkiksi smoothieihin.

Varsinaisen ruoka-ainekäytön lisäksi kannattaa muistaa erilaiset mausteöljyt, siirapit, yrttivoi ja yrttisuolat. Pestoon sopivat melkein mitkä tahansa villivihannekset.

Yleensä syötävistä kasveista voi hyödyntää muutkin osat kuin vain lehdet: esimerkiksi orvokin tai maitohorsman kukat sopivat syötäviksi koristeiksi ja lisäävät samalla ruoan terveellisyyttä. 

(Tämä kirjoitukseni on julkaistu kaupunkilehti Karkkilalaisen tämän kesän kesänumerossa.)








8.6.22

Hääpäiväkohteena Tammela

Kesä on Solstrandissa aina kiireistä aikaa ja alkukesä erityisesti. Silti olemme yrittäneet hääpäivänämme 6.6. tehdä edes pienen irtioton kasvimaasta.

Tänä vuonna aloin etsiä sopivaa kohdetta hyvissä ajoin. Olipa hankalaa! Kaikki tasokkaammat ruokapaikat ovat maanantaisin kiinni, puhumattakaan museoista tai muista käyntikohteista. Kysyin apua Facebook-kavereilta ja sainkin aikaan pitkän keskusteluketjun. Ehdotuksia tuli, muun muassa vanhat kotikaupunkimme Hämeenlinna, Helsinki ja Kotka, lisäksi Porvoo, Punkaharju. Tampere, Tuusula, Tammisaari, Turku... Ei, niin kauas ei ehdi. 

Kirjoitin lopulta: "Etsinnässä olisi esimerkiksi sellainen paikka kuin Pilpalan kylässä sijaitseva Solstrand, jossa saa hyvää, tilalla tehtyä lähiruokaa vaikka onkin maanantai. Solstrand nyt on sen verran nähty, että tällä kertaa kokisimme jonkin uuden paikan."

 Ihanasti kaverit paneutuivat asiaan ja ehdottivat paikkoja, esimerkiksi Kaukolanharjun näkötornia, jossa tosiaan emme olekaan käyneet. 

Voiton vei sitten Forssa ja matkalla Saaren kansanpuisto, jossa Kaukolanharjun näkötorni on kesällä auki joka päivä. Pikaisesti ehtisimme piipahtaa myös Vekkilän museotilalla.  

No, matkasuunnitelmat vielä muuttuivat niin, että Forssa jäi pois ja reissu suuntautui kokonaan Tammelaan. Päivästä tuli oikein onnistunut.

Tammelahan on naapurikuntamme, eikä todellakaan meille tuntematon. Itse asiassa häidemme pitopalvelukin oli Tammelasta 14 vuotta sitten. Mutta Saaren kansanpuistossa ei kumpikaan meistä ole koskaan ennen käynyt, ihme kyllä. 
Ennen lähtöä tein vastat ja saunoimme. 
Vastat olivat sellaisia kuin minä sain aikaan... Lehdetkin irtoilivat, mutta eipä tuon niin väliä. 
Sitten kohti Saaren kansanpuistoa! Jo kävelymatka Kaukolanharjulle oli hieno, vaikka tie olikin kulunut väylä metsässä. Onhan harju ollut matkailukäytössä jo vuosikymmenet ellei vuosisadat. Tuhannet ihmiset vuosittain ovat siellä kulkeneet, eikä ihme. 
Kaukolanharjun näkötorniin sai ostaa lipun iloisilta 4H-nuorilta 5 eurolla. Kun olin kivunnut kolmanneksen portaista, sanoin Lassille muka vitsinä, ettei pelota yhtään. Luulin, että olimme jo huipulla, mutta portaathan jatkuivat ja jatkuivat. Pelkään siis korkeita paikkoja! Hädin tuskin uskalsin ovesta ulos näkötasanteelle, mutta tietysti näkymä palkitsi vaivannäön ja uskalluksen. 
En ollut tiennyt, että Albert Edelfeltin kuuluisa ja vaikuttava maalaus Kaukolanharju auringonlaskun aikaan on maalattu juuri tuolla. Tai siis sanoohan sen jo nimikin, mutten ollut osannut yhdistää sitä Tammelaan. Tuo Ateneumissa oleva teoshan kuuluu Suomen taiteen kultakauden merkittäviin maalauksiin ja on tosiaan upea. Upea on maisemakin. Muutkin taiteilijat 1800-luvulla inspiroituivat näistä maisemista, ainakin Magnus von Wright ja Robert Wilhelm Ekman. 
Saaren kansanpuisto perustettiin 1932 yleiseksi virkistys- ja vapaa-ajanviettoalueeksi. Näkötorni oli valmistunut jo kuusi vuotta aiemmin eli 1926. Myöhemmin sitä on tietysti korjailtu ja paranneltu, onneksi. Se on oikeasti ihan turvallinen, vaikka olinkin suunnilleen varma, että se sattuu romahtamaan juuri silloin, kun minä nousen sen huipulle. Toinen vaihtoehto olisi, että onnistun putoamaan kaiteen yli, vaikka kaide oli hyvin vahva ja turvallinen. 

Kaukolanharjulta olikin enää lyhyt matka Vekkilän museotilalle. Kristiina Liinaharja oli viestitellyt, että olisimme tervetulleita syömään siellä. Krisse tekee töitä Saaren kansanpuistossa olevalle Lounais-Hämeen Pirtille, joka siis on yksi niitä hyviä ja mahdollisia ruokailukohteita, jotka kuitenkin ovat maanantaisin kiinni. Niinpä hän nyt kokkasi kotonaan Vekkilässä. 
Museotilan vanha pirtti on saatu säilytettyä upeasti. Ihastelen sitä aina käydessäni. Se ei siis ole museo, johon olisi kerätty erilaisia esineitä, vaan aidosti vanha maatilan rakennus, joka on seissyt paikoillaan vuosisatoja, ja esineet ovat olleet oikeasti käytössä. Kristiinan asuinrakennus sijaitsee lähistöllä, mutta vanha päärakennus keittiöineen toimii pitopalvelukäytössä. 
Sää oli niin hyvä, että halusimme kuitenkin syödä ulkona. Ruoka oli ihanaa! Vielä kun tiesi, että raaka-aineet olivat mahdollisimman pitkälle lähi- ja luomuruokaa, oli nautinto syödä. 
Vekkilässä on kanoja, kukkoja, lehmiä, koiria, kissoja, ankkoja, lampaita... Se on ihana vanhan ajan maatila, jollaisia harvoin nykyisin missään näkee. Olen käynyt siellä koululuokkien kanssa useamman kerran, ja olen vakuuttunut siitä, että käynneistä jäi lapsille pysyvä, hyvä muistijälki. He pääsivät tekemään tilan töitä ja hoitamaan eläimiä.
Lehmillä oli nyt ollut parin viikon ajan sonniseuraa, joten vasikoita on toiveissa. Ai niin, kuvassa ei ole sitä sonnia. Etualalla on ihan toinen sulhasmies, meidän Lassi. 
Kristiina on puuhanainen, jolle sattuu ja tapahtuu. Nyt hänelle oli sattunut jäämään käsiin kuusi horniolaista kukkoa Sotkamon-reissulta. Ihme kyllä kukkopojat vielä tulivat keskenään toimeen, mutta veristen yhteenottojen vaara on koko ajan olemassa. 
Molemmat koirat ovat paimenkoiria, jotka pyrkivät paimentamaan myös lainasonnia. Se onkin vaarallista puuhaa. 
Vekkilän emäntä Kristiina Liinaharja pyörittää tilaansa likimain yksinään. Onneksi apua löytyy aina välillä. Mekin olemme usein käyneet auttamassa, mutta tällä kerralla vietimme ihan vain laiskaa hääpäivää. 
Näissä maisemissa kelpasi herkutella! Eiköhän tämä voittanut Forssan, vaikka sinnekin varmasti vielä menemme. 
Hyttysiä tosin oli, mutta niiden olemassaolosta pitää olla vain tyytyväinen. 
Kristiinan huoneentaulu antaa tärkeän elämänohjeen. 
Aina sitä vastatuulta ei tarvitsisi olla ihan niin paljon. 


Nämä juurituolit ovat tyypillisiä tammelalaisia. Myös Kaukolanharjun näkötornissa oli näitä samoja tuoleja ja vastaavanlaisia istuinsohvia. Kristiinan äiti kertoi, että niitä teki aikoinaan tammelalainen Näkiän Jussi. Vai Mattiko se oli? Hän kertoi myös jotain muuta mielenkiintoista tuosta Näkiästä, joka olikin aikamoinen näkijä. Mutta minä törppö unohdin jo, mitä hän kertoi. 
Tuleekohan vasikka?
Illalla ehdimme vielä istua hetken kosken rannassa ja ottaa hääpäiväpotretinkin. 

Vuodentakaisessa päivityksessä julkaisinkin hääpäiväkuvia eri vuosilta. Tässä linkki siihen: 


6.6.22

Suuntana omavaraisuus 6: Keräilijät

Tämänkertaisen Suuntana omavaraisuus -yhteisbloggauksen aiheena on sienestys, marjastus ja villivihannekset. Aihe on blogissani usein esillä, mutta eihän siitä voi liikaa kirjoittaa: on tuo keräily kaikkinensa niin mukavaa ja vielä järkevääkin. Sitä paitsi aihe on äärettömän laaja. Nyt teen siitä vain eräänlaisen pikayhteenvedon.

Olemme keräilijöitä, Lassi ja minä. Iso osa ravinnostamme tulee suoraan luonnosta.  

Keräilyvuosi alkaa huhtikuussa, kun ensimmäiset vihreät ovat poimittavissa puutarhassa. Tässä kuva tämän vuoden huhtikuulta: 

Siinä on vasta nokkosta ja vuohenputkea. Nokkosetkin syödään meillä aina raakana. Ne menevät suoraan Lassin aamupuuroon tai -salaattiin, millä nimellä sitä isoa ruokakulhollista nyt sitten voisikaan kutsua. Saan sitä aina pikkukulhollisen jääkaappiin ja syön sen lämpimän ruuan kanssa myöhemmin päivällä, mutta Lassi siis syö sen aamiaiseksi. 

Villivihanneskausi jatkuu voikukilla, maitohorsmalla, poimulehdellä ja muilla vihreillä. Tänäänkin olen säilönyt kymmenen purkkia voikukannuppuja etikkaliemeen. Sellaisina niitä syödään sitten pitkin vuotta, läpi talven. 

Seuraavaksi ovat vuorossa kuusenkerkät. Niitä voi käyttää aika monin tavoin, vaikkapa siirappiin, hilloon tai kombutsanmausteeksi. Kuivata niitä ei valitettavasti oikein voi, joten niitä vähän pakastamme talveksi. Villivihannekset sen sijaan sopivat mainiosti kuivatukseen, eikä siihen tarvita mitään sähköistä laitetta. Useimmat kasvit kuivuvat ilmassa tai vaikkapa voipaperin päällä oikein hyvin ja nopeasti, ja sitten ne voi rutistaa tai jauhaa viherjauheeksi. 
Kuusenkerkkiä voi myös grillata, mutta paremmin grillaukseen sopivat männynkerkät, jotka ovat isompia ja kenties hieman miedomman makuisia. Viimeksi eilen heitimme rantagrilliin  männynkerkkiä ja myös voikukannuppuja. Eilisen grillauskuva on tämän postauksen alussa. 
Männynkerkät ja voikukannuput ovat tässä päässeet parsan seuraan. Oikeasti parsana olisi kannattanut käyttää maitohorsman versoja. Harmi että ne ovat parhaimmillaan juuri nyt, kun parsatkin ovat.

Männyistä olemme käyttäneet myös käpyjä, nuoria vihreitä käpyjä. Olemme heittäneet niitä pataruoan sekaan, niistä tulee pehmeitä ja miedon makuisia. Vastikään luin Helsingin Sanomista, että Ukrainassa tehdään männynkävyistä myös hilloa. Pitäisi joskus kokeilla! 

Eipä aikaakaan, kun on jo marjoja. Ensimmäisenä kypsyvät pihan aho- ja ukkomansikat. Meillä on onni saada omasta pihasta monia muitakin marjoja: vadelmia, mustikoita ja puolukoita. Toki se suurin sato haetaan metsistä. Omasta pihasta poimitaan tietysti myös viljellyt marjat: herukat ja karviaiset, marja-aroniat ja rusotuomipihlajat sekä pensasmustikat.

Lähimaastosta löytyy myös juolukkaa. Lakasta ja mesimarjasta on näkynyt vain lehtiä ja kukkia. Variksenmarjaa en muista täällä Lopella nähneeni ollenkaan.  

Viime syksynä opimme hyödyntämään kunnolla myös pihlajanmarjat. Käytimme niitä Liekkiö-hillokkeeseemme ja teimme paljon Pohjolan kaprista eli etikkasäilöttyjä pihlajanmarjoja. Yllättävää kyllä, ne ovat oikeasti hyviä, eivät yhtään kitkeriä. 

Sitten onkin jo sienten aika, ihanaa! Sieniä on ihana poimia ja syödä, vain se kotona uudelleen käsittely on työlästä. Sienikoriin mahtuu uskomaton määrä suppilovahveroita, ja kun jokaisen vähintään halkaisee ja tarkastaa ennen kuivuriin laittamista, siinä kuluu tunteja.   
Ylärivillä kantarelleja, keskellä suppilovahveroita ja alla tatteja, kutakin harvinaisen väljästi. Kuivuriin voi kyllä laittaa ihan reilut kerrokset sieniä, kuivuvat kyllä sen kummemmin asettelematta. 

Suosittelen kuivuria, jos harrastaa sieniä yhtään enempää. Siinä voi myös kuivata kasviksia, lihaakin olemme kokeilleet. 

Rouskut säilömme etikkaan. Pakastimeen emme sieniä laita juuri koskaan, pakastaminen ja myös pakasteiden säilytys kuluttaa turhaan sähköä. Entäs sitten, kun tulee sähkökatkos? Meillä kyllä on pakastin, mutta sille riittää täytettä ilman sieniäkin. 

Sienikausi venyy yhä myöhemmäs nykyisin. Kymmenen vuotta sitten löysimme kantarelleja vielä itsenäisyyspäivänäkin, nykyisin se ei ole ihmeellistäkään. Mutta kyllä se talvikin on sentään vielä tullut, ja silloin täytyy malttaa olla ilman keruutuotteita muutama kuukausi! Hyvä niin, vaikka keräily niin antoisaa onkin. 

Usein kuulee pohdittavan, kuinka läheltä tietä ja millaisilta paikoilta yleensäkään uskaltaa keruutuotteita poimia. Tietysti paikan kannattaisi olla mahdollisimman puhdas, mutta muistuttaisin kuitenkin, että pelloillakin kulkevat traktorit... Varsin moni pelto myös sijaitsee autotien vieressä, joten eipä ruoka ylipäänsä aina täysin puhdasta ole. Mieluummin kuitenkin syön itse poimimiani tuotteita metsästä kuin ostan niitä kaupasta.

Ja nyt on aika linkata loppuun muiden Suuntana omavaraisuus -bloggarien tämänkertaiset postaukset. Käykää lukemassa myös niitä!



Kasvuvyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/kerkka/

Kasvuvyöhyke 2

Oma tupa, tontti ja lupa https://omatupajatontti.blogspot.com/2022/06/puolukan-puolesta.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2022/06/helppoa-omavaraisuutta-parvekkeella.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2022-osa-6/

Evil Dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=16445

Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/mehästä-kohti-omavaraisuutta

Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2022/06/suuntana-omavaraisuus-6-keruutuotteiden.html

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2022/06/suuntana-omavaraisuus-osa-6-luonnosta.html

Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2022/06/omavaraisempaa-elamaa-2022-osa-2.html

Varmuusvara https://varmuusvara.blogspot.com/2022/06/kesakuun-ensimmainen-maanantai.html

Kasvuvyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2022/06/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2022/06/06/kesakuu-22-kerailytalous







5.6.22

Päivällinen kahdelle ja rantahetki koko porukalle

Minulla, kuten niin monella muulla ympäri Suomen, alkoi lauantaina kesäloma. Yritän päästä siihen ihanan huikeaan kesänaloitustunnelmaan minäkin, vaikka tilanteeni on nyt ihan toinen kuin monilla muilla. Saan tiiviisti seurata kevään etenemistä ja nauttia siitä täällä Solstrandissa ilman lomaakin, ja koska teen vain kolmasosan normaaleista työtunneista, ei kesä tuo kovin suurta muutosta elämään. Lisäksi kevätjuhlat olivat tänäkin vuonna vain videon katselua yksin luokassa... no, englanninopettaja Miia oli sentään ihanasti seurana tälläkin kertaa. 
Sää oli epävakaa, ei mikään oikea kevätjuhlasää. Pelotti, että alkaa sataa, mutta ei sentään. Kuvista kuitenkin tuli hieman synkähköjä auringon puuttuessa. 
Vähän tuntui erikoiselta laittaa ruokaa melkein kokonaan kaupan antimista. Viimevuotiset ruoat on pääosin syöty ja uutta satoa vasta odotellaan. Ihmeen hyvää tuli näinkin!
Parsaa, juustopihvejä, paprikaa, tomaattia, kesäkurpitsaa. 
Jälkiruoaksi ananaskirsikoita, viinirypäleitä, mustikoita ja mansikoita. Huh, tuontitavaraa kaikki! Menköön nyt näin kerran vuodessa. Olivathan nuo kauniita katsella. 

Valkoviini oli paitsi kaunista myös hyvää. Se oli kevätlahja työpaikalta, joten "pakko se oli juoda". Viimeksi olen juonut mitään huhtikuussa syntymäpäiväjuhlilla.
Ateria oli herkullinen. Siihen tuli vielä tomaattia ja basilikaa. 
Parsat olisi hyvin voinut korvata oman pihan maitohorsmanversoilla, mutta nämä tuli tällä kertaa ostettua. 
Ehdimme syödä rauhassa ennen kuin kanat keksivät tulla seuraksi. Kanat ja kukot ovat onnellisia nyt, kun ulkonapitokielto päättyi ja ne saavat hakea kaikenlaista hyvää pihasta. 

Meillä on enää kolme kanaa ja kaksi kukkoa. Iso riski on, että kun päästämme ne irti, ei kohta ole tätäkään vähää. Mutta eivät ketut ja haukat silloin uskalla tulla, kun me ihmiset olemme lähellä. 

Kanat eivät pelkää koiria yhtään, eivätkä kukotkaan, jotka yleensä kyllä ovat pelkureita. 

Luokanopettajasta kieltenopettajaksi siirtyminen sai aikaan sen, että keväisiä ruusu-, suklaa- ynnä muita lahjoja ei enää juurikaan tule. Muutama sentään muistaa kieltenopeakin, ja se on ihanaa. Iloitsen suuresti kaikista muistamisista, pienistäkin. Tämä ruusu kyllä on iso.