15.7.22
Maatalouskonemuseossa
14.7.22
Kirjailijaesittely: Heli-Maija Heikkinen
Heli-Maija Heikkisen vuosi on täynnä
tapahtumaa ja muutosta. Keväällä hän pokkasi Suomen Kulttuurirahaston apurahan
kirjalliseen työskentelyyn ja julkaisi järjestyksessä toisen romaaninsa nimeltä
Asema. Syksyllä hän jää vapaalle historian ja yhteiskuntaopin opettajan
virastaan ja lähtee töihin Ugandaan.
Heli-Maija kertoo olleensa aina kiinnostunut lähtemään
ulkomaille töihin, mutta aina on eteen tullut jokin este. Nyt lapset ovat isoja
ja lähtö on oikeasti edessä. Tytär Ilona on asunut jo kaksi vuotta Tampereella
ja poika Onni on lähdössä armeijaan. Kotiin jäävät aviomies Tapio, koira, kissa
ja kanat. Kotiinpaluu on edessä joulun alla, eli Ugandassa vierähtää koko
syyslukukausi.
Opettajat ilman rajoja on Kirkon Ulkomaanavun alainen
organisaatio, joka toimii lahjoituksien ja valtionavun turvin. Ugandassa
järjestön kautta on tälläkin hetkellä kolme opettajaa, ja Heli-Maija on yksi
kolmesta seuraavaksi lähtevästä. Tällä hetkellä menossa on valmistautumisvaihe:
tutustumista muihin lähtijöihin ja paikallisiin toimijoihin etäpalaverien
avulla, rokotuksia, hammashoitoja ja muita käytännön valmisteluja. Myöhemmin on
edessä myös maakohtainen perehdytys ja viikonloppukoulutus.
Tarkka työnkuva Ugandassa ei vielä ole selvillä, siitä
päättävät paikalliset toimijat.
-
Odotan että saan uusia näkökulmia ja perspektiiviä
asioihin ja opin uutta. Tärkeää on myös saada tunne, että voin auttaa joitakin
ja hyödyntää omaa osaamistani, Heli-Maija pohtii lähtönsä syitä.
Vuorotteluvapaasta vihtiläisen Otalammen koulun historian ja
yhteiskuntaopin lehtorin virasta oli sovittu jo ennen tietoa siitä, että
Heikkinen sai myös vuoden työskentelyapurahan Suomen Kulttuurirahaston Hämeen
rahastolta. Saattaa siis olla, että opettajan työhön tulee pidempikin katkos.
Heli-Maija on työskennellyt opettajana 20 vuotta. Noin
viiden vuoden välein työhön on kuitenkin tullut tauko: milloin äitiysloma,
milloin vuorotteluvapaa tai apurahalla kirjoittaminen. Nyt on jälleen tauon
aika.
Lähtö osuu sopivaan hetkeen myös kirjallisten töiden
kannalta. Kolmas romaani muhii vasta alitajunnassa, eikä Heli-Maija tässä
vaiheessa vielä tahdo avata sen aihetta tarkemmin kuin että tarkoitus on
siirtyä kaupunkiin ja 1990-luvulle.
Heli-Maija Heikkisen ensimmäinen romaani Viestikyyhkyupseeri
ilmestyi vuonna 2014. Esikoinen sijoittui sota-aikaan eli vuoteen 1944, nyt
julkaistu Asema puolestaan liikkuu useilla eri aikatasoilla 1930-luvulta aina
2010-luvulle.
Aika, sen ymmärtäminen ja ajan virtaus ovatkin kirjan
keskeisiä teemoja. Toinen on se, miten ihminen suhtautuu oman elämänsä
tarinaan.
-
Minua kiinnostaa, miksi toiset onnistuvat
kertomaan oman elämänsä onnelliseksi, toiset taas eivät. Se tapahtuu
riippumatta siitä, mitä heille oikeasti elämässä on tapahtunut, Heli-Maija
pohtii.
Asema sijoittuu vanhalle rautatieasemalle ja sen
lähiympäristöön. Kirjassa asemalla asuu erilaisia perheitä eri aikoina, aivan
kuten Heikkisen omassa kodissa Hunsalan entisellä rautatieasemalla, jolla
liikennöinti on lakkautettu puoli vuosisataa sitten.
Kirja on romaani, mutta Heli-Maija Heikkinen ei piilottele
kotinsa merkitystä kirjan innoittajana saati kyläyhteisön vaikutusta
inspiraation lähteenä. Monet kirjan tapahtumista ovat kylillä kiertäviä
tarinoita tavalla tai toisella muokattuina – matkalla muuntuneina, kuten
tarinoilla on tapana.
Heli-Maija Heikkinen on syntyisin Oulusta. Aviomies löytyi
opiskelukaverista ja päätyminen Kanta-Hämeeseen oli sattumaa.
-
Valmistumisen jälkeen haimme kaikkia avoimia
työpaikkoja ja päätimme, että lähdemme sinne, mistä edes toinen saa työpaikan.
Historian opettajien työtilanne ei ole koskaan ollut kummoinen, Heli-Maija
kertoo.
Kun työpaikan sitten sai Tapio, Heli-Maija jatkoi tutkimustaan
sotakoirista, joista hän oli tehnyt gradunsa. Ensimmäiset työvuodet vierähtivät
eri puolilla Hämettä ja Uuttamaata, mutta vakivirat löytyivät Vihdistä ja
Karkkilasta. Hunsalan asema on heille asuinpaikkana ideaali. Syynä on tietysti
molempien kiinnostus historiaan, mutta myös viehättävä kyläyhteisö.
-
Me olemme nyt hunsalalaisia ja hämäläisiä. Tämä
on ihana kylä, täällä on mukavia ihmisiä, Heli-Maija sanoo.
Ilman asuinpaikan eli Hunsalan aseman vaikutusta romaani
olisi varmasti tyystin toisenlainen. Täysin tunnistettavasti Heli-Maija ei
kuitenkaan ole halunnut miljöötään kuvata, onhan kyse romaanista ja hänen
mielikuvituksestaan, vaikka siinä tosielämän aineksia onkin.
-
Lähiympäristöä olen muokannut, tehnyt siitä
mielessäni suloisemman ja kauniimman: joki on kirjassa lähempänä, samoin talot,
ja kaikki on jylhempää kuin todellisuudessa.
Heli-Maija Heikkinen kirjoitti kirjaansa melko tasan
seitsemän vuotta. Alusta asti kirjassa oli kolme eri aikakautta, mutta vasta
loppuvaiheessa mukaan tuli minäkertojan ääni kultakin ajalta. Kyseessä on hänen
mukaansa aikatutkielma hetkistä ja niiden merkityksestä, ja siksi hän päätyi
kirjoittamaan eri aikatasoista limittäin.
Hän kirjoitti kirjaa lähinnä kesäisin, mutta yhden
lukuvuoden ajan hän saattoi keskittyä pelkästään kirjoittamiseen Hämeen
rahaston ja Taiken apurahojen turvin. Tärkeänä lisänä elämässä on tietysti
kaiken aikaa ollut muu elämä: perhe, koira, hevonen ja tallityöt, oma virkistäytyminen.
-
Ja öisin minä nukun! Tiedän, että jotkut
kirjoittavat öisin, mutta minä pidän nukkumisesta ja tarvitsen sitä, hän
nauraa.
Kaikkien kirjoittajien tapaan Heli-Maija odottelee saavansa
palautetta kirjastaan. Kielteinenkin palaute on hänen mielestään parempi kuin
ei palautetta lainkaan.
-
Pahinta on kuoliaaksi vaikeneminen, pienet
haukutkin virkistävät. Kritiikkiä pitää saada, jos haluaa kehittyä. Mutta
Suomessa julkaistaan niin paljon kirjoja, että useimmat niistä jäävät
huomiotta.
Toisaalta Suomessa julkaisukynnys on todella korkea, ellei
kirjoittaja tai päähenkilö ole valmiiksi tunnettu. Julkisuus lisää myyntiä, ja
kustantajan täytyy varmistua kirjojen myynnistä, sen Heli-Maija Heikkinen
ymmärtää hyvin.
- Onneksi Suomessa on paljon myös laadukkaita pienkustantajia. Ja onhan mahtavaa, että olen saanut jo kaksi kirjaa julkaistua, siitä voin olla todella onnellinen.
12.7.22
Skeippichutney valkosipulista ja raparperista
Skeippichutney
10.7.22
Avoimet maatilat -päivä houkutti toistasataa kävijää
Sää oli upea, kunnes kolmen kieppeillä alkoi sataa. Silloin ei tietenkään ihmisiä enää tullut, eli ilman sadetta kävijöitä olisi voinut olla enemmänkin. Mutta olimme tyytyväisiä: sekä valmistelujen ajan edellisenä iltana että koko aamun ja keskipäivän sää oli mitä mainioin.
Keittoja oli neljänlaisia. Ensimmäisenä loppui lohikeitto, sitten sienikeitto ja riistakeitto. Olin etukäteen ajatellut, että nimenomaan kukkokeitto olisi erityisen suosittua, sillä harvoin saa syödäkseen kukkoa, joka on syntynyt ja elänyt ja kuollut samalla tilalla. Ehkä sana kukko tuntuu nykyihmiselle liian vieraalta - nykyisinhän syödään vain broileria. Sitä taas meillä ei syödä. Muhiessaan liedellä ohraa sisältävä kukkokeitto tosin paksuuntui niin, että se oli lopulta lähinnä ohrattoa (vrt. risotto). Keittojen lisäksi tarjolla oli sieni-, skeippi- ja raparperipiirakoita.
Kuva: Laila Salonius |
Vain Anna löysi tiensä yläpihan kiviterassille, josta on hienot näkymät Näkyvälle.
Skeippiniput hupenivat äkkiä, joten ystävämme Minna lähti avuliaana poimimaan lisää.
***
Tilapäivän järjestämisessä on aikamoinen urakka. Ennen päivää ihmettelen aina, miksi olemme tähän ryhtyneet, mutta päivät ovat olleet niin mukavia, että vaivannäkö unohtuu.
Suunnittelu alkaa jo kuukausia ennen, valmistelut kauppahankintoineen viimeistään tapahtumaviikolla. Tällä kertaa ostimme myös kaksi telttaa, aiemmin olemme lainanneet niitä.
7.7.22
Tee itse kuusenkerkkähilloa – se on ihan helppoa
1.
Hanki metsä, josta voit ottaa kerkät. Muutamakin
puu riittää, mutta muiden puista ei saa poimia kerkkiä kuin luvan kanssa.
2.
Hanki agar-agaria. Jos sitä löytää kaupoista, se
on yleensä pienenpienissä purkeissa. Jos teet hilloa tai marmeladia enemmän,
tilaa agar-agar netitse. Ainakin Saksasta saa tilattua luomulaatuista
agar-agaria puolen kilon pakkauksissa.
3.
Odota oikeaa hetkeä kerkkien poiminnalle;
sopivaa keruuaikaa on maksimissaan muutama viikko kevätkesällä.
4.
Hanki sopivankokoisia purkkeja. Kierrätyspurkit
kelpaavat omaan käyttöön, myyntipurkit pitää hankkia netistä tai matkustaa
jonnekin, jossa niitä myydään suurissa määrin. Kaupoissa purkkien hinnat ovat
huimia, suurissa erissä voi päästä puolen euron – euron hintaluokkaan
kappaletta kohden. Muista ostaa myös kannet! Kannattaa myös huomata, että sadan
purkin laatikko painaa aika tavalla – jo pelkästään postista autoon kantaminen
voi vaatia apuvoimia.
5.
Varaa kerkkien keräämiseen riittävästi aikaa ja
voimia, se ei ole kovin nopeaa.
6.
Huuhtele kerkät ja puhdista turhat, mukana
tulleet asiat. Yritä saada kätesi puhtaiksi pihkasta.
7.
Voit jättää kerkät veteen likoamaan muutamaksi tunniksi
tai yön yli.
8.
Laita kerkät kiehumaan isoon kattilaan
runsaaseen veteen.
9.
Pese purkit ja kannet. Myös uudet purkit ja
kannet pitää huuhdella, käytetyt tietysti pestä kunnolla.
10.
Lado purkit uuniin ja kannet kattilaan veteen
kiehumaan. Hygienia on tärkeää.
11.
Kun kerkät kiehuvat, lisää sokeri. Keitä, kunnes
kerkät ovat pehmeitä.
12.
Ota kattila liedeltä ja soseuta tai pienennä
kerkät tehosekoittimella. Pese tehosekoitin, kerkkä tahrii.
13.
Laita kattila takaisin liedelle ja jatka
keittämistä.
14.
Lisää sitruunahappo.
15.
Sekoita agar-agar veteen ja lisää seos
tasaisesti kerkkähilloon.
16.
Sammuta liesi.
17.
Sammuta uuni ja nosta purkit varovasti pöydälle.
Liian kuumat purkit kylmällä pöydällä hajoavat. Hävikki tulee kalliiksi.
18.
Asettele purkit lieden viereen tasolle
täytettäviksi. Käytä ottimia, sillä kuumiin purkkeihin ei voi koskea käsin.
Varo, ettei purkkiin mene epähygieenisyyksiä esimerkiksi patalapuista.
19.
Täytä purkit kerkkähillolla vaikkapa lusikalla.
Suppiloa ei oikein voi käyttää, sillä hillo on paksua.
20.
Sekoita kerkkähilloa kattilassa aina välillä.
21.
Kunkin purkin täytyttyä ota kiehuvasta vedestä
ottimella kansi, aseta se purkin päälle ja kierrä hieman kiinni. Et saa sitä kierrettyä heti
kunnolla, sillä kansi on tulikuuma.
22.
Kun kannet ovat hieman jäähtyneet, kierrä kannet
tiiviisti kiinni.
23.
Siirrä purkit vesialtaaseen, sillä et ole
onnistunut täyttämään niitä ilman, että ulkoreunat olisivat tahriintuneet.
24.
Pese purkit. Nosta ne vedestä ja kuivaa ne,
jotta ne eivät jää tahmeiksi.
25.
Pese kattila, jossa keitit hillon.
26.
Laita purkkeihin etiketit. Jos aiot myydä
purkkeja, selvitä, mitä kaikkea etiketissä täytyy lukea. Suunnittele etiketit,
hanki niitä varten tarrapohjat, printtaa etiketit. Leikkaa ne, ellet ole
onnistunut tekemään juuri oikeankokoisia etikettejä oikeanlaisiin tarrapohjiin.
Liimaa etiketit purkkeihin.
27.
Jos teit hillot vain itsellesi, säästyt
etikettiurakalta ja voit tehdä etiketit käsin millaisiin pohjiin hyvänsä.
Takana kuusenkerkkämarmeladia, edessä syreeninkukkasiirappia. |
28.
Jos teit hillot myyntiin, mieti, millä hinnalla
raaskisit niistä luopua. Materiaalihan oli melkein ilmaista, joten olisiko
vaikka kaksi euroa purkilta sopiva?
No, tämä oli taas tätä minun huumoriani. Kuusenkerkkähillon
teko voi olla ihan hauskaa. Mutta nopeaa ja vaivatonta se ei ole, eikä ihan
ilmaistakaan. (Purkki ja kansi vajaan euron, agar-agar, mahdollinen sitruunahappo, sokeri, sähkö tai kaasu, vesi, pesuaineet astioiden pesuun, tarrapohjat, printtaus.)